ماندن در یووه یا آخرین انتقال بزرگ؛ قدم بعدی رونالدو چیست؟
هفتیک- اگر تصمیم بر عهده کریستیانو رونالدو بود، او فقط در رقابتهای لیگ قهرمانان به میدان میرفت.
یوونتوس برای کسب سهمیه فصل آینده این رقابتها باید آخرین دیدارش در سری A در خانه بولونیا که هفته گذشت برگزار شد را با پیروزی پشت سر میگذاشت و امیدوار میماند که نتایج سایر دیدارها به سود آنها پیش برود. این بازی بزرگی بود، از آن دست دیدارهایی که بازیکن مبارزهجویی مانند رونالدو به ندرت از دست میدهد اما آندرهآ پیرلو، مربی تیم، او را از ترکیب خط زد.
ظاهرا رونالدو خسته بود. فابیو پاراتیچی، مدیر فوتبال جدا شده یوونتوس، گفت:” کریستیانو خوب است. موضوع فقط این است که او پنج بازی در 19 روز انجام داده و فینال چهارشنبه شب جام حذفی (برابر آتالانتا) واقعا خسته کننده بود.” با این حال اتخاذ چنین تصمیمی شوکهکننده بود. رونالدو 36 ساله است اما خودش به آمادگی و قدرت ریکاوریاش افتخار میکند و نیازی نیست که به توانایی درخشش او در لحظات بزرگ اشاره کنیم.
در نهایت یوونتوس بدون او عملکرد خوبی داشت. در پایان نیمه اول با سه گل از بولونیا پیش بود، رونالدو به زمین نیامد و تساوی باورنکردنی ناپولی برابر ورونا به آنها این اطمینان را داد که سرود لیگ قهرمانان در سپتامبر آینده بار دیگر در ورزشگاه آلیانز طنین انداز خواهد شد؛ مگر این که یوفا اقدامی جدی برای محرومیت یوونتوس، رئال مادرید و بارسلونا به دلیل راهاندازی سوپرلیگ در نظر بگیرد.
بازگشت ماسیمیلیانو آلگری پس از دو سال دوری نیز نقطه شروعی دوباره برای یوونتوس است. این مربی 53 ساله که روز جمعه جانشین پیرلو شد در مقطع اول حضورش در تورین دو بار به فینال لیگ قهرمانان راه پیدا کرد و باور دارد که فوتبال با وجود تمام تئوریهایی که دربارهاش وجود دارد به سادگی حضور بهترین بازیکن تیم در موقعیت درست است تا شما را به پیروزی برساند.
مدیریت فوقستارهها یکی از نقاط قوت آلگری است اما باید دید که آیا رونالدو در زمان بسته شدن پنجره نقل و انتقالات تابستانی همچنان بازیکن یوونتوس خواهد بود یا خیر.
انتشار پستی در اینستاگرام در هفته گذشته این احساس را ایجاد کرد که شاید دوران حضور او در سری A به پایان رسیده است. رونالدو مروری بر سه سال گذشته داشت و نوشت:” من با این دستاوردها به هدفی که روز اول حضورم در ایتالیا برای خودم تعیین کرده بودم، رسیدم.”
***
آیا این انتقال موفقیتآمیز بوده است؟
آندرهآ آنیلی میگوید هرگز برای شکستن رکورد نقل و انتقال سری A برای جذب رونالدو از رئالمادرید با 105 میلیون یورو پشیمان نشده است. رییس یوونتوس در ماه آوریل به روزنامه لارپوبلیکا گفت:” اگر میتوانستم به عقب برگردم، دوباره فردا صبح همین کار را انجام میدادم.” درک این موضوع که چرا آنیلی چنین احساسی دارد، آسان است.
جذب رونالدو- جسارت و اعتباری که یوونتوس برای موفقیت نیاز داشت- بدون شک شاهکار بوده است. اغوای او برای حضور در تورین و سری A به خودی خود یک موفقیت بود چون نشان داد باشگاه بار دیگر در مسیری قرار گرفته که وقتی آنیلی در سال 2010 به مدیریت آن رسید، در آن قرار نداشت. رونالدو یک سال پیش از انتقالش به یوونتوس در فینال لیگ قهرمانان در کاردیف برابر این تیم ایستاد، سال بعد نیز آنها را با ضربه پنالتی در وقتهای تلف شده مرحله یک چهارم نهایی از دور مسابقات حذف کرد و چند ماه بعد آنیلی به هتل محل استراحت او در تعطیلات واقع در پلهپونس یونان پرواز کرد تا قرارداد انتقال او به استان پیدمونت را نهایی کند.
رونالدو احساس میکرد اگر قرار است مادرید را ترک کند، مدعیترین تیم بعدی در لیگ قهرمانان یوونتوس خواهد بود. اینطور به نظر میرسید که آنها فقط این بازیکن را کم داشتند و او نیز تحت تاثیر تشویق ایستاده جمعیت حاضر در تورین پس از گل برگردان درخشان او با پیراهن مادرید در آوریل 2018 قرار گرفته بود. وقتی رونالدو برای تست پزشکی به این شهر رسید، هواداران بیرون از ورزشگاه آلیانز یکصدا فریاد میزند:” چمپیونزلیگ را برایمان بیاور.”
کسب یا عدم کسب این جام از ابتدای کار تعریفکننده دوران او درر یوونتوس بوده است. گونسالو ایگواین، ماریو مانژوکیچ و پائولو دیبالا هم توانسته بودند قهرمانی در سری A یا کوپا ایتالیا را تضمین کنند- بنابراین اگر شما این انتقال را با این ویژگی بسیار محدود قضاوت میکنید، پس باید گفت که جواب نداده است. یوونتوس در هر سه فصل حضور او زودتر و زودتر از لیگ قهرمانان حذف شد و این اتفاق برابر آژاکس، لیون و پورتو رخ داد که روی کاغذ قرعههایی به سود این تیم به حساب میآمدند.
آگاهی کامل از شرایطی که سن و قرارداد رونالدو ایجاب میکرد، با سه تغییر سرمربی در سه سال و آن هم در باشگاهی باثبات همزمان شد. مبارزعجویی یوونتوس با هر مربی کمتر و کمتر شد. آنها از کسب جام قهرمانی با 11 اختلاف امتیاز در آخرین فصل حضور آلگری به فتح سری A با اختلاف یک امتیاز و حالا از دست دادن این عنوان رسیدند.
همه در این امر تقصیر دارند و اتهامات متوجه یک نفر نیست. میتوان به تصمیمات برای جذب بازیکن، انتصاب سرمربیان، شرایطی که مربیان باید فلسفه خود را با آن سازگار میکردند و چالشهای خاص یک فصل و نیم اخیر اشاره کرد.
هرکسی زیر چنین باری از مسئولیت با خستگی بسیار روبرو میشود و شاید این موضوع پس از یک سال و نیم بازی تقریبا بدون وقفه قابل درک باشد- و به طور خاص با تغییرات ایجاد شده در صدر جدول لیگ برتر، لیگ فرانسه و لالیگا دیده میشود- که ادامه مسیر و قهرمانی دوباره در لیگ تحت این شرایط از نظر روانی و جسمی طاقتفرساست.
رونالدو این فصل به سریعترین بازیکنی تبدیل شد که در تاریخ یوونتوس به 100 گل رسیده و با کسب جام قهرمانی کوپا ایتالیا و کسب عنوان آقای گلی سری A به تمامی اهدافش که فتح تمامی موفقیتهای ممکن در ایتالیا بود، رسید. این روند به هر شکل، منطق و استانداردی، موفقیت به حساب میآید. با این حال آیا این انتقال با توجه به هزینه صورت گرفته از سوی یوونتوس و دستمزد 31 میلیون یورویی پرداخت شده به رونالدو، به همین اندازه ارزشمند بوده است؟
این باشگاه توانست قیمت بلیتهای فصل را افزایش دهد، قراردادهای حامیان مالی بزرگتر و بهتری با آدیداس، جیپ و آلیانز به امضا برساند و شرکای بازرگانی جدیدی با توجه به افزایش قابل توجه دنبال کنندگان صفحاتش در شبکههای اجتماعی برای خود دست و پا کند.
این روند رو به رشد محدود به یوونتوس نبود. آنیلی مدعی شد “حضور رونالدو به تنهایی باعث افزایش چهار میلیون یورویی در فروش بلیتهای سایر باشگاهها شده است”. متاسفانه ویروس کرونا تنها 18 ماه پس از این روند رو به رشد ایجاد شده توسط رونالدو شیوع پیدا کرد، ورزشگاههای سراسر جهان بسته شدند اما این صنعت کم کم در حال بازگشت است.
دستمزد بالا و پرداخت قسطهای قرارداد او سالانه حدود 80 میلیون یورو برای یوونتوس هزینه در بر داشت. وقتی بازیکنان با کاهش دستمزد برای ماههای مارس، آوریل، می و ژوئن 2020 موافقت کردند، هزینه رونالدو هنوز بسیار بالا بود، خصوصا در این شرایط و بدون احتمال برگزاری سوپرلیگ در آیندهای نزدیک.
***
چه در پیش است؟
هنوز یک سال از قرارداد رونالدو باقی مانده و شاید تصمیم بگیرد که آن را به پایان برساند.
پاول ندود، قائم مقام باشگاه، در ابتدای ماه جاری میلادی گفت:” پیرلو قطعا میماند و رونالدو هم همینطور.” (یکی برکنار شده و یکی میرود؟) جورجینا رودریگز، نامزد رونالدو، نیز این هفته سوالی درباره آینده او را با صراحت پاسخ داد “Se queda” – او میماند.
افزایش، پرداخت مبلغ برابر یا حتی نزدیک به دستمزد رونالدو برای هر باشگاه بزرگ دیگری چالشبرانگیز خواهد بود و کاپیتان پرتغال انگیزه مالی دیگری برای ماندن در ایتالیا دارد- حکم رشد که برای جذب کسب و کارها و افراد متمول با انگیزه پرداخت مالیات پایین در نظر گرفته شده بود.
حتی اگر برای یک دقیقه دستمزد او را فراموش کنیم، قیمت فروش رونالدو احتمالا کمتر از ارزش دارایی او در حسابرسیهای یوونتوس نخواهد بود که چیزی حدود 28 میلیون یورو تخمین زده میشود. سوال اینجاست: اگر آخرین رقص او با بانوی پیر نباشد، پس با چه کسی است؟
***
بازگشت به رئال مادرید؟
کامیونی حامل چندین خودروی اسپورت گرانقیمت رونالدو هفته گذشته سفری برون مرزی و 16 ساعته از خانه او در تورین به خانهای که هنوز در منطقه لا فینکای مادرید حفظ کرده انجام داد و این موضوع ممکن است مهم باشد یا نباشد.
تردید درباره ادامه حضور او در یوونتوس باعث جذابیت زمان انجام انتقال این خودروها شده و احتمالا به شایعات پیرامون این موضوع دامن میزند که او به بازگشت به رئال مادرید علاقمند است؛ جایی که 450 گل به ثمر رساند و 16 جام قهرمانی شامل چهار لیگ قهرمانان در طول 9 فصل به دست آورد.
داستانهایی مشابه ماههاست که به گوش میرسد- منابع مطلع از تصمیمات رونالدو در اواسط ماه مارس به اتلتیک خبر دادند که بازگشت به برنابئو دور از انتظار نیست. هرچند چنین اتفاقی هنوز بسیار بعید به نظر میرسد.
فلورنتینو پرز، رییس باشگاه، باید حداقل 100 میلیون یورو از دستمزد تیم را در تابستان پیش رو کاهش دهد و همین موضوع احتمال جدایی سرخیو راموس، کاپیتان قدیمی باشگاه، را زیاد کرده است. اختلاف نظر بین پرز و رونالدو درباره این که قراردادهای بازیکنان کهکشانی پا به سن گذشته باید تا ابد افزایش پیدا کند یا خیر نیز دلیل مهمی برای جدایی بازیکن در وهله اول بود.
بازدید رونالدو از مادرید در این تابستان منطقی است: او کسب و کارهایی در این شهر شامل هتلی گرانقیمت در مرکز شهر و کلینیک تخصصی کاشت مو دارد و خانواده جورجینا، نامزدش، هم در این شهر زندگی میکنند.
با این حال شاید یک دور زدن سریع در جادههای آشنا با خودروهای اسپورت محبوبش در پیش باشد تا این که خود را برای حضوری طولانیتر آماده کند.
***
شرایط بازگشت به اولدترافورد چگونه است؟
منچستریونایتد پس از جدایی رونالدو در سال 2009 بارها شرایط بازگرداندن او را بررسی کرده که جدیترین آن در زمان پیوستن او به یوونتوس در سه سال قبل بود. جذابیت تجاری این موضوع برای جوئل گلیزر، رییس باشگاه، به وضوح مشخص است؛ در حالی که معیارهای فوتبالی نیز جذب بازیکنی که چنین دستاوردهایی را به ثبت رسانده و حرفهای گری بسیاری از خود نشان داده، تایید میکنند.
حتی با این که او فصل آینده 37 ساله خواهد شد، اوله گونار سولسشر، سرمربی تیم، از جذب او استقبال خواهد کرد. او با جذب ادینسون کاوانی 34 ساله شاهد ارزش خرید کیفیت و تجربهای از پیش آماده و اضافه کردن آن به تیم بوده است.
سولسشر به صورت خصوصی از رونالدو، هم تیمیاش در فاصله سالهای 2003 تا 2007، به عنوان بهترین بازیکنی که در کنارش توپ زده، نام برد؛ با فاصله کمی با پل اسکولز از نظر مجموع دوران حرفهای. سولسشر هنوز با رونالدو در تماس است و نظر او را پیش از جذب برونو فرناندز، هم تیمی این بازیکن در تیم پرتغال، در ژانویه سال گذشته جویا شد.
یونایتد همچنین توان مالی برآورده کردن خواستههای مالی رونالدو را دارد- هرچند او به راحتی از داوید دخیا که بیشترین دستمزد باشگاه را دریافت میکند، عبور خواهد کرد- اما این به شرطی است که بر سر قیمت این انتقال به توافق برسند. تئوریای وجود دارد که میگوید قیمت او میتواند کاهش پیدا کند چون یوونتوس باید حسابرسیهایش را به تعادل برساند و حذف دستمزد بالای او به کاهش فشار مالی کمک میکند.
نیاز به پرداخت هزینههای زیاد بدون شک شرایط را به شکل قابل توجهی پیچیده میکند. هرچند موفقیت یوونتوس در کسب سهمیه لیگ قهرمانان در روز پایانی لیگ باعث افزایش قابل توجه درآمدها در فصل آینده خواهد شد و نیاز آنها به فروش را کمتر میکند.
***
شانس MLS چقدر است؟
پیش از این که به بررسی حضور احتمالی و تیم مناسب بپردازیم، بزرگترین سوال این است که آیا انتقال رونالدو به آمریکا با توجه به ضدیت اجتماعی که علیه او در جریان است، منطقی به حساب میآید یا خیر.
طراحان اینترنشنال چلنج کاپ دو سال قبل رونالدو و یوونتوس را از آمریکا دور نگه داشتند چون این احتمال وجود داشت که این بازیکن از سوی مقامات این کشور بابت پرونده تجاوزی که علیه او در لاس وگاس جریان داشت و اولین بار با مدارکی که به دست فوتبال لیکز و در اشپیگل رسیده بود، علنی شد دستگیر شود. رونالدو همواره با قاطعیت اتهام تجاوز را رد کرده است.
یوونتوس در آن زمان گفت طبیعی است که آنها پس از سپری کردن پیش فصلهای قبلی در آمریکا، این بار در مسابقات آسیایی این جام حاضر شوند.
قاضی فدرال بعدتر حکم داد که رای این پرونده باید از سوی داوری بیرون از دادگاه مشخص شود اما فرد شاکی هنوز در حال پیگیری اقدامات قانونی است و این موقعیت ممکن است تاثیری غیرقابل انکار روی هرگونه تلاشی از سوی هر تیمی در لیگ آمریکا برای جذب او بگذارد.
اما حتی اگر باشگاهی بخواهد برای در اختیار داشتن درآمدها و گلهای حاصل از جذب رونالدو با عواقب قانونی احتمالی و انتقادهای عمومی روبرو شود، هیچ گزینه مناسبی در حال حاضر وجود ندارد.
نیویورک رد بولز و نیویورک سیتی افسی جایگاههایی در تیمشان دارند اما اخیرا بلندپروازی خود را تغییر داده و به جای نامهای بزرگ مسن روی بازیکنان جوانتر تمرکز کردهاند. لس آنجلس افسی میتواند از پس این کار بربیاید اما این تیم نیز مسیرشان را به سوی بازیکنان جوانتری متمایل کرده که بتوانند به پیشرفت آنها کمک کرده و سپس آنها را به فروش برساند. به طور سنتی جذب این دست بازیکنان مشخصه اصلی لسآنجلس گلکسی است اما آنها جای خالی برای خرید بازیکنان درخشان ندارند.
شرایط در اینترمیامی هم مشابه است که نوسان زیادی در تاریخ کوتاه مدتش تجربه کرده- چنان زیاد که اخیرا مشخص شده قوانین MLS درباره جذب بازیکنان را نقض کردهاند. دیوید بکام، مالک میامی، بارها از علاقهاش به رونالدو، جانشین خود در منچستریونایتد، صحبت کرده است.
MLS پیش از این قوانین جذب بازیکن را برای تسهیل در انجام انتقالهایی با این جذابیت تغییر میداد اما با توجه به شرایط قانونی احتمالی و اعتراض عمومی بعید است که آنها استثنایی برای رونالدو در این مقطع قائل شوند.
***
خداحافظی در فرانسه؟
یک یا دو سال حضور در پایتخت فرانسه از بسیاری جهات بهترین پایان ممکن برای زندگی حرفهای رونالدو در اروپا به شمار میرود.
پس از اثبات و تایید دوباره کیفیتش در انگلیس، اسپانیا و حالا ایتالیا، این موقعیتی است که نامش را روی چهارمین لیگ معتبر داخلی حک کرده و علیرغم قهرمانی این فصل لیل در لیگ فرانسه، میتواند این انتظار را داشته باشد که جامهای داخلی بیشتری را با پاریسنژرمن به ویترین افتخاراتش اضافه کند.
با این حال بعید به نظر میرسد که پاریسیها بودجه زیادی برای پنجره نقل و انتقالاتی تابستان جاری در نظر گرفته باشند. حتی پیاسجی متمول نیز از شیوع جهانی ویروس کرونا ضربه خورده و بابت از دست دادن درآمد جایگاههای VIP مجلل و قرارداد تلویزیونی داخلی ضرر کرده است. همچنین تردیدهایی درباره آینده مائوریسیو پوچتینو، سرمربی این تیم، پس از انجام مذاکراتی با تاتنهام، باشگاه سابقش، به وجود آمده است؛ هرچند پیاسجی اطمینان دارد مربیای که در ماه ژانویه به خدمت گرفته بازگشتی زودهنگام به شمال لندن نخواهد داشت.
تمرکز باشگاه در ماههای اخیر روی تمدید قرارداد موفقیتآمیز نیمار بوده و پیاسجی امیدوار است که برای امضای قراردادی طولانی مدت در این تابستان با کیلیان امباپه نیز به توافق برسد. این دو قرارداد توانایی آنها برای اضافه کردن فوق ستاره دیگری به جمع بازیکنان را به شکل قابل توجهی کاهش میدهد؛ هرچند خط حمله شامل امباپه، رونالدو و نیمار چشم اندازی وسوسه برانگیز است.
اتلتیک در اواخر سال میلادی گذشته خبر داد که واسطههایی با پیاسجی تماس گرفتهاند تا رونالدو را در پنجره نقل و انتقالات تابستان قبلی به آنها پیشنهاد دهند و باشگاه این پیشنهاد را رد کرده است. ژستیفوته، آژانسی که مدیریت برنامههای رونالدو را بر عهده دارد، این ادعا را تکذیب کرد.
زمانی بود که ژرژ مندس، مدیر برنامه معروف رونالدو، مرتبا در دیدارهای پیاسجی حاضر میشد اما رابطه او با ناصر الخلیفی، رییس این باشگاه، به گرمی قبل نیست. حداقل در این مقطع بعید به نظر میرسد که پاریس مقصد رونالدو باشد.
***
برگشت به خانه در اسپورتینگ؟
پس از به ثمر رسیدن هفتصدمین گل زندگی حرفهای رونالدو، فدریکو وارانداس، رییس اسپورتینگ لیسبون، این ایده را مطرح کرد که نام ورزشگاه ژوزه آلوالاده را به احترام برنده پنج توپ طلا به نام او تغییر دهند.
اسپورتینگ این فصل برای اولین بار پس از جدایی رونالدو برای پیوستن به منچستر در سال 2003 قهرمان لیگ شد و وارانداس در هنگام حضور در برنامه سیس نوتیسیاس در تلویزیون پرتغال گفت:” من باور دارم او یک روز خواهد آمد و اینجا بازی میکند.
کریستیانو یکی از اولین کسانی بود که پس از قهرمانی در لیگ برای من پیام تبریک فرستاد. اما در حال حاضر یک سال دیگر با یوونتوس قرارداد دارد و من میدانم که او میخواهد به رقابت برای قهرمانی در لیگ قهرمانان ادامه دهد. مشخصا بازگشت او به اینجا به خودش بستگی دارد: کریستیانو جدای از یک بازیکن بزرگ، یکی از هواداران پروپا قرص اسپورتینگ هم به حساب میآید.”
دولورس، مادر رونالدو، نیز مدعی شد که توصیه وارانداس را به پسرش خواهد کرد. او به تیویآی 24 گفت:” من با او صحبت میکنم و تلاشم این است که او را برای بازگشت به آلوالاده در سال آینده و پوشیدن پیراهن اسپورتینگ متقاعد کنم.”
اسپورتینگ تیمی جذاب دارد، نونو مندس و پدرو گونچالوس تحت هدایت روبن آموریم، مربی بزرگ پرتغالی بعدی، میدرخشند.
با این حال احتمال انتقال رونالدو به این تیم توسط ژرژ مندس، مدیربرنامه او، رد شد. او به رکورد گفت:” در حال حاضر پرتغال جایی در برنامههای رونالدو برای آینده ندارد. همانطور که به صورت علنی نشان داده، کریستیانو به قهرمانی اسپورتینگ افتخار میکند اما در این شرایط به پرتغال فکر نمیکند.”