داستان یک بازگشت؛ چگونه بنزما بار دیگر به تیم ملی فرانسه دعوت شد
هفتیک- در تغییر شرایطی فوقالعاده، کریم بنزما از سوی دیدیه دشان، سرمربی تیم ملی فرانسه، در فهرست این تیم برای حضور در رقابتهای یورو 2020 قرار گرفت- شش سال پس از این که به دلیل اتهام دخالت در رسوایی باجگیری با ویدیویی غیر اخلاقی از حضور در تیم ملی محروم شده بود.
مهاجم رئال مادرید- که این فصل 29 گل به ثمر رسانده- پس از دو گلی که در اکتبر 2015 در دیداری دوستانه برابر ارمنستان به ثمر رساند، دیگر برای کشورش به میدان نرفته است.
بنزما دو ماه بعد از سوی فدراسیون فوتبال فرانسه محروم شد و تحقیقات پلیس درباره نقش او در رسوایی باج گیری با ویدیویی غیر اخلاقی از متیو والبوئنا، هم تیمیاش، آغاز شد. این بازیکن 33 ساله هر اتهامی را رد کرده و تیم حقوقی او روند حقوقی ادامهدار این ماجرا را “چرند” توصیف کردهاند. او آماده است تا 20 اکتبر به اتهام توطئه و تلاش برای باجگیری در دادگاه حاضر شود.
پس از محرومیت او از تیم ملی، فرانسه در یورو 2016 نایب قهرمان شد و سپس دو سال بعد جام جهانی را در روسیه بالای سر برد. بنابراین چرا دشان تصمیم گرفت بار دیگر بنزما را به جمع بازیکنانش اضافه کند؟ چرا رابطه او با تیم ملی بسیار پرتنش است؟ و آمادگی او برای رئال مادرید در این فصل چگونه بوده است؟ اتلتیک به تحلیل یکی از باورنکردنیترین بازگشتهای دنیای فوتبال میپردازد…
***
چرا بنزما دوباره دعوت شد؟
دشان به دلیل عملکرد درخشان بنزما برای رئال بار دیگر این بازیکن را پس از دوری شش ساله به تیم ملی بازگرداند- و احساس کرد که نمیتواند به سادگی او را خط بزند.
سرمربی فرانسوی گفت:” ما دیدار کردیم، صحبتی طولانی داشتیم، سپس بسیار فکر کردم و این تصمیم را گرفتم. من به این مکالمه نیاز داشتم، او به این مکالمه نیاز داشت. من نمیخواهم این را به موضوعی خاص تبدیل کنم. من به عنوان سرمربی تیم ملی همیشه فراتر از موارد شخصی خودم نگاه میکنم. مسئولیت من مهم و بزرگتر از من است.”
پس از جدایی کریستیانو رونالدو از مادرید در تابستان 2018، بنزما به عنصر اصلی خط حمله این باشگاه تبدیل شد- و واکنشی فوق العاده به این موضوع نشان داده است. او در فصل 19- 2018 موفق شد 21 گل به ثمر برساند و هفت پاس گل ارسال کند، حتی با این که مجموع تیم فصل فاجعهباری داشتند و زین الدین زیدان پس از عملکرد ناخوشایند خولن لوپتگی و سانتیاگو سولاری بار دیگر به نیمکت این تیم برگشت.
در فصل بعد هم بنزما یکی از بازیکنان درخشان تیم بود؛ فصلی که با قهرمانی رئال در لالیگا همراه شد؛ او 21 گل به ثمر رساند و هشت پاس گل ارسال کرد که شامل آمادگی قابل توجه و فوق العادهای بود که به تیم در گرفتن جای بارسلونا در صدر جدول در شروع مجدد مسابقات پس از وقفه ایجاد شده به واسطه شیوع ویروس کرونا کمک کرد.
بنزمای 33 ساله این فصل نیز بیشترِ بارِ هجومی رئال مادرید را بر دوش کشید- در حالی که سایر مهاجمان مانند ادن هازارد، مارکو آسنسیو، وینیسیوس جونیور، لوکا یوویچ و ماریانو دیاز، به دلایلی چون دوری از آمادگی، نقش بسیار کمرنگتری در این زمینه ایفا کردند.
عدم حضور در دیدارهای ملی در طول شش فصل گذشته، نبود سفر در طول فصل و استفاده کامل از تعطیلات در هر تابستان مطمئنا به فوتبال بنزما کمک بسیاری کرده است. بنزما حتی با این که از مرز سی سالگی عبور کرده اما در فصول اخیر به ندرت مصدوم شده- او در طول سه سال گذشته در تمامی دیدارهای رئال مادرید در لالیگا، به جز هفت بازی، در میدان حاضر بوده است.
آیا رابطه او با زیدان نقشی در بازگشتش ایفا کرده است؟
زیدان همیشه به بنزما بسیار نزدیک بوده است، این دو نفر پیشینه مشابهی به عنوان فرزندان والدینی دارند که از الجزایر به فرانسه رفتهاند و زندگی خانوادگی خود را در این کشور بنا کردند. همچنین به نظر میرسد که زیدان به خوبی رابطه پیچیده مهاجمش با کشور محل تولدش را درک میکند چرا که مسئله دوری او از دیدارهای ملی در طول هر دو دوره حضور زیدان به عناون مربی رئال مادرید ادامه داشت.
وقتی فرانسوا اولاند، رییسجمهور سابق فرانسه، در سال 2016 در کتابی نوشت که بنزما “الگویی در زمینه اصول اخلاقی” نیست، زیدان که در آن زمان هدایت مادرید را بر عهده داشت اعلام کرد که از این اظهارات آزرده خاطر شده است. قهرمان جام جهانی 1998 همچنین بارها در طول این سالها گفت که امیدوار است این مشکل حل شود و فرانسه بتواند از وجود کسی که به عقیده او بهترین مهاجم نوک جهان است، استفاده کند.
تغییر شرایط فعلی این سوال را به وجود آورده که آیا مربی فعلی رئال مادرید نقشی در بازگشت بنزما به ترکیب فرانسه در این سالهای پایایی دارد یا خیر. نام زیدان گاهی به عنوان جانشین احتمالی دشان، همتیمی سابقش، به عنوان سرمربی تیم ملی فرانسه مطرح میشود؛ در حالی که آینده او در مادرید در هالهای از ابهام قرار دارد. اگر دشان به این نتیجه برسد که زمان مناسب برای پایان دادن به دوران موفقیتآمیزش به عنوان مربی تیم ملی فرا رسیده، زیدان یکی از گزینههای مسلم برای جانشینی او خواهد بود. دشان در مارس 2021 گفت:” احتمال دارد یک روز او (زیدان) جای من را روی این نیمکت بگیرد.”
پس از پیروزی 0-1 هفته گذشته برابر اتلتیک بیلبائو که امیدهای رئال برای جلو زدن از اتلتیکو در کورس قهرمانی لالیگا در هفته آخر را زنده نگه داشت، زیدان اخبار رسانهها مبنی بر این که تصمیمش برای جدایی در تابستان پیش رو را به بازیکنانش اطلاع داده است، تکذیب کرد.
با این حال بازیکن سابق کهکشانیها چیزی که ماهها از آن صحبت کرده بود را بار دیگر تکرار کرد- این که به پس از این فصل نگاه نمیکند و همه میدانند این باشگاه در آستانه فصل بعد تغییرات زیادی خواهد داشت. با توجه به میزان نزدیکی این دو نفر، بسیار بعید است که بنزما بدون مشورت با زیدان درباره این شرایط، به فهرست تیم ملی فرانسه برگشته باشد.
رافائل واران و فرلان مندی، اعضای فعلی رئال و فرانسه، نیز حداقل جز شاهدان مشتاق این ماجرا هستند. آینده واران نیز مبهم است چرا که این بازیکن 29 ساله نیز اخیرا اعلام کرده که پس از پایان فصل باشگاهی جاری، درباره آینده خود تصمیم خواهد گرفت.
چه اتفاقاتی تا به امروز در زندگی حرفهای ملی بنزما رخ داده است؟
بنزما پیش از محرومیت، در دو جام جهانی و دو جام ملتهای اروپا برای فرانسه بازی کرد- 27 گل به ثمر رساند و 81 بار پیراهن این تیم را بر تن کرد. او در سال 2004 به همراه حاتم بن عرفا و سمیر نصری در تیم ملی فرانسه قهرمان جام ملتهای زیر 17 سال شد و اولین بازیاش در تیم ملی بزرگسالان را کمی پس از تولد 19 سالگی خود انجام داد تا گل پیروزیبخش را در دیدار دوستانه برابر اتریش نیز به ثمر برساند.
حضور در ترکیب بزرگسالان که با شکافهای ناشی از تقابلهای فردی و فرهنگی همراه شد، چندان آسان نبود. وقتی اختلافات عمومی منجر به حذف زودهنگام فرانسه از یورو 2008 شد، او جز بازیکنان جوانی بود که به عدم احترام به بازیکنان باتجربهتر متهم شدند. ریموند دومنک، مربی تیم، او را به طور کامل در جام جهانی فاجعهبار 2010 کنار گذاشت و فرانسه چند پاره در مرحله گروهی حذف شد.
با این حال بنزما در فاصله چند سال خودش را به ترکیب تیم ملی تحمیل کرد و در کنار فرانک ریبری، رهبر تیم در خط حمله بود. او در یورو 2012 نمایش درخشانی تحت هدایت لوران بلان ارائه داد؛ مسابقاتی که فرانسه در یک چهارم نهایی توسط اسپانیا، قهرمان نهایی رقابتها، حذف شد. بنزما در همان دسامبر برای دومین سال متوالی از سوی هیت ژوری شامل ستارههای بزرگی چون ریبری، بلان، تیری آنری، میشل پلاتینی، دیوید ژینولا، پاتریک ویرا و دشان به عنوان بهترین بازیکن سال کشورش انتخاب شد.
به نظر میرسید که او از سوی اکثر جامعه فوتبالی فرانسه پذیرفته شده باشد اما این اتفاق در حالی رخ داد که دادستانی این کشور در حال بررسی ادعای رابطه نامشروع بنزما و ریبری با دختری زیر سن قانونی در سال 2010 بود. اگر این اتهام اثبات میشد، ممکن بود سه سال حبس برای این بازیکنان به همراه داشته باشد. هر دوی آنها این اتهامات را رد کردند اما تا ژانویه 2014 طول کشید که یک قاضی رسما آنها را تبرئه کرده و اعلام کند که راهی برای اثبات این موضوع وجود ندارد که این دو نفر اطلاعی از سن آن دختر در زمان ارتکاب جرم داشتند. بنزما که در زمان ملاقات با آن دختر 19 ساله بود و هنوز در لیون توپ میزد، همیشه رخ دادن چنین اتفاقی را تکذیب کرد.
این موضوع به موضوع بحثی فرهنگی و سیاسی در فرانسه تبدیل شد؛ کشوری که پیش زمینه و دین بازیکنان در تیم ملی تقریبا به اندازه عملکرد آنها در زمین مورد بررسی قرار میگیرد. روند 1217 دقیقه بازی بدون گل ملی باعث شد بنزما از سوی هواداران خودی در ورزشگاه استادو دو فرانس هو شود. دشان با وجود این اعتراضات به مهاجمش ایمان داشت و او پاسخ این اعتماد را با گلزنی در جریان پیروزی فرانسه در پلیآف برابر اوکراین داد که باعث صعود این تیم به جام جهانی 2014 شد (با گلی که توسط والبوئنا پایهریزی شد). او سپس سه گل در جریان صعود فرانسه به مرحله یک چهارم نهایی در برزیل زد؛ هرچند این تیم در نهایت در این مرحله برابر آلمان، قهرمان نهایی مسابقات، شکست خورد.
چرا او از تیم ملی محروم شد؟
با این حال بنزما تنها در فاصله یک سال بعد با مشکلات قانونی بیشتری روبرو شد چرا که به دلیل ارتباط با پرونده باجگیری از والبوئنا با ویدیوییی غیر اخلاقی، در دسامبر 2015 از تیم ملی کنار گذاشته شد.
اتهام این بود که وقتی والبوئنا حاضر به پرداخت پول در تلاش برای باجگیری از طریق ویدیوی غیر اخلاقی نشد، بنزما از چند دوست قدیمی خواست به هم تیمیاش توصیه کنند که این مبلغ را پرداخت کند. بنزما و تیم حقوقی او همیشه مدعی شدهاند که او هیچ نقشی در هیچ باجگیری یا تلاش برای باجگیری نداشته است. او امسال از تاریخ 20 تا 22 اکتبر در دادگاه حاضر خواهد شد. وقتی مشخص شد که بنزما نمیتواند در یورو 2016 در خاک فرانسه برای این کشور به میدان برود، او به مارکا گفت که دشان “در برابر فشار بخش نژادپرست فرانسه کمر خم کرده است”.
بنزما پس از یورو از سوی نوئل لوگرائه، رییس فدراسیون فوتبال، اجازه بازگشت را پیدا کرد اما هیاهوی پیرامون پروندهاش ادامه داشت و دشان او را از تیم دور نگه داشت؛ جایی که آنتوان گریزمان و کیلیان امباپه خودشان را به عنوان مهاجمان اصلی مطرح کرده بودند.
در حالی اولاند شخصیت بنزما را زیر سوال میبرد، او از حمایت فلورنتینو پرز، رییس رئال مادرید، برخوردار بود. بنزما در آوریل 2018 به ونیتی فر گفت:” پرز در لحظات خوب و بد با من است. میدانم که او رییس من است اما به من احساس عضوی از خانواده را میدهد. وقتی اتفاقات مربوط به والبوئنا رخ داد، من پس از سپری کردن یک شب در زندان با ناراحتی بسیار به مادرید برگشتم. فلورنتینو در والدیباس (زمین تمرین مادرید) منتظرم بود و تمام محبتش را به من نشان داد.”
بنزما، پسر والدین مهاجر الجزایری، در آن مصاحبه همچنین مدعی شد که ایده سنتی فرانسه مطرح شده در سرود ملی این کشور به نام لامارسیز را دوست ندارد. او گفت:” اگر با دقت گوش کنید، این دعوت به جنگ است- من با چنین چیزهای سازگار نیستم.”
موضوع بنزما و اولیویه ژیرو چیست؟
در جریان یک جلسه پرسش و پاسخ اینستاگرامی در مارس سال گذشته، بنزما پس از مطرح شدن سوالی درباره مقایسه بین خودش و ژیرو، دیگر مهاجم فرانسوی، پا پس نکشید. بنزما گفت:” شما نمیتوانید ماشین فرمول یک را با ماشین مسابقه عادی مقایسه کنید و من این حرف را با مهربانی و سخاوت زدم.”
او در طول جلسه پرسش و پاسخ اینستاگرامی اضافه کرد:” من میدانم که ماشین فرمول یک هستم. این موضوع جواب داده چون او آنجاست، همین. این موضوع جذابی نخواهد بود. گریزمان و امباپه کارهای بیشتری انجام میدهند، در حالی که او آستینهایش را بالا میزند و کارهای ناخوشایند و پیش پاافتاده را بر عهده میگیرد. اما آیا همه بازی او را دوست دارند؟ نمیدانم.”