آرنه اشلوت و آکادمی لیورپول: او چگونه از ستارههای جوانش استفاده میکند
هفتیک- در فصل جاری فقط ترکیب اصلی لیورپول جای سؤال نیست. اعضای آکادمی این باشگاه نمیدانند برنامههای آرنه اشلوت، سرمربی جدید لیورپول، برای جوانان چه هستند؛ بهویژه بعد از فصل ۲۴-۲۰۲۳ که فرصتی بیسابقه به استعدادهای جوان داده شد.
در زمستان که تیم اول لیورپول درگیر بحران مصدومیت بود، یورگن کلوپ برای حفظ مسیر در آخرین فصل حضورش روی نیمکت این تیم، به جوانان تکیه کرد. آنها هم فراتر از حد انتظار ظاهر شدند. کانر بردلی، یارل کوانسا، جیمز مککانل، جیدن دانز و بابی کلارک نقشهایی کلیدی در پیروزی این تیم مقابل چلسی در بازی فینال جام اتحادیه داشتند، که تنها جام این باشگاه در فصل گذشته هم بود. موفقیت آنها بهطور کلی تأکیدی بر فرهنگ جاریِ لیورپول در تیمهای بزرگسالان و آکادمی این باشگاه بود.
کلوپ باور داشت که باید به جوانان فرصت داد. ترنت الکساندر آرنولد طی فصلهای اخیر نماد آکادمی این باشگاه به شمار میرفت، و این سرمربی آلمانی در طول 9 فصل حضور در آنفیلد، به ۴۵ بازیکن دیگر از آکادمی فرصت بازی در تیم اصلی داده شد.
وداع با کلوپ در ماه می سؤالاتی را همراه داشت درباره اینکه آیا این تأکید روی بهکارگیریِ جوانان ادامه خواهد یافت یا خیر. اما انتصاب اشلوت به سِمتِ سرمربیگریِ لیورپول نگرانیها را کاهش داد. اصلاً تمایل این سرمربی هلندی به اعتماد به جوانان و تلاش برای پیشرفت آنها از دلایل اصلیِ قرارگیری او در صدر فهرست لیورپول برای جانشینی کلوپ بود.
سایت اتلتیک با مربیان مختلفی که در هلند با اشلوت کار کردهاند و همینطور کسانی که در حال حاضر در لیورپول حضور دارند گفتوگو کرده است تا تصویری واضح از چگونگی عملکرد آکادمی باشگاه تحت هدایت این سرمربی ترسیم کند.
***
یکی از ویژگیهای سبک مربیگری اشلوت، اصرار او به برخورد یکسان با بازیکنان، بدون توجه به سنوسالشان است.
این مربی ۴۵ساله دخالت مستقیم در کار تیم دارد و روی پیشرفتهای جمعی و فردی بازیکنان بهطور دقیق نظارت میکند. کسانی که با او کار کردهاند از مهارتهای ارتباطی و تعامل مثبت و مستمرش با تکتک بازیکنان میگویند. برنامههایی فردی برای پیشرفت هر بازیکنی تنظیم میشوند و اشلوت روند این برنامهها را بهشخصه پیگیری میکند.
دنیس فَن دِر ری، کمکمربی تیم گو اهد ایگلز (Go Ahead Eagles)، که در تیم کامبور با اشلوت همکاری میکرد، دراینباره میگوید:«او به پیشرفت بازیکنان جوان علاقهمند است، البته نهفقط آنها، بلکه همه بازیکنان. مهم نیست که هستید؛ اشلوت سعی میکند باعث پیشرفت همه شود.»
اشلوت و فن دِر ری بخشی از کادر مربیگری جدید هنک دی یونگ در تیم کامبور قبل از فصل ۱۵-۲۰۱۴ بودند. اشلوت در آن زمان کمکمربی بود، اما دوست داشت مسئولیتهای بیشتری داشته باشد. باشگاه کامبور تیم فعالی در رده سنی زیر ۲۱ سالهها نداشت، بنابراین سال بعد منابعی مالی در اختیار اشلوت و فن دِر ری برای بازسازی تیم جوانان قرار داد تا بازیکنان موردنظرشان را به خدمت بگیرند و با کادر مربیگری گستردهتری کار کنند.
فن دِر ری میگوید:«از لحظهای که اشلوت را ملاقات کردم، پایگاه دادهای از کلیپهای ویدئویی داشت که ما برای آموزش اصولِ او در تیم اصلی و همینطور تیم زیر ۲۱ سالهها از آن استفاده میکردیم. او در متقاعدکردن دیگران به استفاده از روش خودش، و البته فوتبالیست حرفهای، سختکوش و ماهر بودن، یعنی همان چیزهایی که برای بازیکنان جوان بسیار مهم هستند، تبحر دارد. او این احساس را به بازیکنان منتقل میکند که به گفتههایشان فکر میکند و از آنها برای بهترکردن دیگران استفاده میکند.»
کار مربیگری اشلوت از آکادمی باشگاه زووله شروع شد، یعنی همان جایی که خودش در دهه ۱۹۹۰ از استعدادهای جوانش به شمار میرفت. او بعد از بازنشستگی در زوله با مدیران باشگاه درباره جاهطلبیهایش برای تبدیلشدن به مربی تیم اصلی صحبت کرد. وظیفه اشلوت ارتقای تیم زیر ۱۴سالههای زووله بود، تیمی که با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم میکرد. چند بازیکن آن تیم را ترک کرده بودند و اعتمادبهنفسِ بقیه در سطحی پایین قرار داشت. فرایند بازگشت به مسیر درستِ آنها فوری نبود، اما وقتی نتایج بهتری گرفتند، سرعت پیشرفتشان هم بیشتر شد.
اشلوت با این تیم مانند تیم بزرگسالانِ زوله برخورد و استانداردهای بالایی برایشان تعیین کرد. تفکرات اشلوت شفاف بودند، و او محیطی حرفهای و نخبهمحور درست کرد که بازیکنان در آن احساس امنیت و احترام میکردند.
آن زمان آکادمی زووله تغییرات زیادی را پشت سر گذاشته بود. برای مثال بازیکنان صبح زود تمرین میکردند، سپس به مرکز ورزش و آموزش میرفتند که در سوی دیگرِ زمین تمرین بود و بعدازظهر دوباره به تمرین برمیگشتند. اشلوت نیروی محرکهی اجرای این برنامه به شمار میرفت.
برای نمونه بازیکنان بعد از بازگشت از مرکز در جلسه تحلیل ویدئوییِ تمرین صبحگاهی خود شرکت میکردند. این جلسهها پُر از رقابت، دقت و شدتِ عمل بودند. توسعه فردی و جمعی در اولویت قرار داشت. به نظم و آموزش هم اهمیت داده میشد. اگر بازیکنی به استانداردها نمیرسید، اجازه تمرین نداشت.
پیشینه اشلوت در مربیگری آکادمی، و عزم او در رساندنِ بازیکنان جوان به سطح انتظاراتِ تیم بزرگسالان، بدون تردید در رویکردش به فوتبال جوانان در اولین تجربه سرمربیگری دائمیاش در تیم آ.زد آلکمار در سال ۲۰۱۹ تأثیر گذاشتند.
ورشکستگی بانک هلندی دیاسبی که حامی اصلی آنها بود، و مشکلات مالیِ صاحبان باشگاه در سال ۲۰۰۹، آزد آلکمار را در شرایط مالی دشواری قرار داد. در نهایت تصمیم بر آن شد که به پیشرفت جوانان بپردازند، روی امکانات باشگاه سرمایهگذاری کنند، و روی دادهها و ایجاد مسیری برای پیشرفت تمرکز داشته باشند.
این تغییرات در دوران حضورش در آن باشگاه بهنفع اشلوت بودند. آلکمار در اولین فصل حضور اشلوت روی نیمکت این تیم، در تلاش برای کسب عنوان قهرمانی اردیویسه بود. آنها در نهایت فقط بهخاطر اختلاف گل پشت سر آژاکس قرار گرفتند، آنهم با ۹ بازی باقیمانده، که شیوع کرونا در فصل ۲۰-۲۰۱۹ باعث پایان زودرس این لیگ در ماه مارس آن سال شد. چهار نفر از شش بازیکنی که در آن فصل کوتاهشده بیشتر از دیگران در ترکیب اصلی تیم آلمکار قرار گرفتند، محصولات آکادمی این باشگاه، یعنی تئون کوپماینرز (۲۱ساله)، کالوین استنجز (۲۰ساله)، اوون ویندال (۱۹ساله) و مایرون بوآدو (۱۸ساله) بودند.
باشگاه فاینورد هم بعد از مواجهه با مشکلات مالی پیشرفت استعدادهای جوان را در اولویت قرار داد. اشلوت که سال ۲۰۲۱ به این باشگاه روتردامی پیوست، از این رویکرد استفاده کرد. بازیکنان آکادمی فاینورد تحت هدایت اشلوت در موفقیت این تیم نقشی اساسی داشتند.
در فصل ۲۳-۲۰۲۲ که فاینورد به مقام قهرمانی رسید، بازیکنان آکادمی در مجموع ۱۲۳۳۴ دقیقه برای این تیم بازی کردند. این رقم در فصل بعدی به ۱۰۶۳۶ دقیقه رسید.
***
اشلوت در استفاده از بازیکنان جوان از اعتبار زیادی برخوردار است، اما داستان لیورپول با باشگاههای قبلی او در هلند فرق میکند. لیورپول باشگاهی با دیدارهای پرتنشتر و انتظاراتی بالاتر است.
حتی یورگن کلوپ هم بعد از رهاییِ ستارگان اصلیاش از بند مصدومیت و بازگشت به تیم در پایان فصل گذشته، حضور جوانان در تیم اصلی را کاهش داد. حالا آیا اشلوت میتواند همان رویکردی را داشته باشد که در فوتبال هلند برایش مؤثر بود؟ آنهم وقتی در تلاش است به زندگی در کشوری جدید، عادت و جای یکی از موفقترین مربیان تاریخ لیورپول را پرکند.
اشلوت در اولین کنفرانس مطبوعاتیاش در لیورپول گفت:«دوست دارم بازیکنان خوبی ببینم، سنوسالشان برایم مهم نیست. همیشه برای باشگاه و تیم خوب است که بازیکنان جوان از ردههای پایینتر به تیم اصلی برسند. این مسئله همیشه به باشگاه انرژی میدهد. در نهایت همهچیز به کیفیت بازیکنان برمیگردد. اگر آنها به عملکرد خوبشان ادامه بدهند، شانس زیادی برای بازی کردن خواهند داشت.»
البته شهرت آکادمی لیورپول در این زمینه چندان بیعیبونقص هم نیست. اتلتیک گزارش میدهد که این باشگاه در تابستان سال گذشته بعد از شکایت رسمی والدین یکی از نوجوانان سابق آکادمیاش، به کمبودهایی در حمایتهای روانی و شکل قطع همکاری با آن بازیکن اعتراف کرد.
با همه اینها به نظر میرسد لیورپول با گروه فعلی جوانانش به موفقیتهایی قابلتوجه دست یافته است. در درون باشگاه هم چنین احساسی وجود دارد که انتصاب اشلوت تغییر چندانی در روندهای آکادمی ایجاد نخواهد کرد.
فلسفه لیورپول بر این است که از فرهنگ «بیش از حد، خیلی زود» اجتناب کند. آکادمی تحت هدایت الکس اینگلتورپ در سالهای اخیر سادهتر شده است. تعداد بازیکنان تیمها کاهش یافته تا تمرکز بیشتری روی استعدادهایی شود که بیشترین ظرفیت پیشرفت را دارند.
بازیکنان حرفهایِ سال اولی بعد از رسیدن به سن ۱۷ سالگی حقوق پایه ۵۲هزار پوند (معادل ۶۶هزار دلار) در سال دریافت میکنند. قراردادها به شدت انگیزهبخش هستند تا بازیکنان بابت پیشرفتشان پاداش خوبی بگیرند. این هشدار هم به آنها داده میشود که با خرید ماشینهای گرانقیمت یا پوشیدن جواهرات و لباسهای لوکس تأثیر بدی روی دیگران نگذارند.
از وقتی زمین تمرینیِ جدید لیورپول با نام AXA نزدیکی آکادمی این باشگاه در منطقه کرکبی ساخته شد، مسیر پیشرفت جوانان سادهتر هم شده است. این زمینها طوری طراحی شدهاند که هر چه رده سنی بالاتر میرود، زمین آن تیم به محل تمرین تیم اصلیِ لیورپول نزدیکتر میشود. ظهور استعدادهای کنونی لیورپول نشان میدهد که این مسیر پیشرفت همچنان به قوت خود باقی است.
جی اسپیرینگ، بازیکن سابق لیورپول، که اکنون مربی تیم زیر ۱۸ سال این باشگاه است در مصاحبه با اتلتیک گفت:«یکی از دلایل اصلی موفقیت آکادمی AXA (سایت کرکبی) است. انتقال تیم اصلی به انتهای این مسیر شاید بهترین کاری است که باشگاه در جهت ایجاد ارتباط بین آکادمی و تیم اصلی انجام داده است.»
او ادامه داد:«بهعنوان نمونهای بارز میتوان به حضور کاپیتان تیم (ویرژیل فندایک) در روزهای ریکاوری، در زمین جلویی برای تماشای بازی تیم زیر ۱۸سالهها یا قدم زدن با کودی خاکپو و جو گومز و تماشای بازی تیم زیر ۱۲سالهها اشاره کرد. ارتباط بین این دو فوقالعاده است.»
تیمهای زیر ۱۸ سالهها و زیر ۲۱ سالههای لیورپول علاوهبر بهکارگیریِ سیستم و اصولی مشابه با تیم اصلی در همه مسابقاتشان، در همان ساعت تیم اصلی تمرین میکنند، بنابراین انتقال استعدادها به گروه سنی بالاتر بدون مشکل انجام میشود.
پپ لیندرز، دستیار کلوپ، و ویتور ماتوش، مربی بخش توسعه نخبگان هر روز با کارکنان آکادمی در تماس بودند و از همه امور مطلع میشدند. آنها نقشی بسیار مهم در حفظ این مسیر داشتند. بعد از خروج این دو نفر همراه کلوپ، اشلوت سراغ آرون بریگز رفت، و او را از منچستر سیتی به لیورپول آورد تا بهعنوان مربی توسعه فردی تیم اصلی مشغول شود و حلقه کلیدی بین آکادمی و تیم اصلی باشد.
***
شاید لیورپولیها در بازار نقلوانتقالات بازیکنان بزرگسال در این تابستان کم هیاهوتر بودند، اما آنها هنوز در تلاش هستند تا بهترین استعدادهای جوان کشور را جذب کنند (توضیح مترجم: این مقاله پیش از آغاز فصل جاری نوشته شده است).
آنها تا امروز آلوین آیمان ۱۶ساله را از ولورهمپتون واندررز با مبلغی که ممکن است تا ۱٫۶میلیون پوند هم افزایش پیدا کند، به خدمت گرفتهاند. ریو انگوموهای ۱۵ساله هم بهزودی از چلسی به لیورپول میپیوندد.
در فصل گذشته، تِرِی انیونی و آمارا نالو که هر دو ۱۶ سال داشتند، بهترتیب از لسترسیتی و وستهام یونایتد به لیورپول پیوستند. هاروی اوون ۱۴ساله هم از ولورهمپتون به این تیم آمد. اینها به بازیکنان جوان قبلی، مانند هاروی الیوت، کلارک، مککانل، بن دوک و استفان بایچتیچ اضافه شدند.
شاید کمبود خرید بازیکن بزرگسال برای طرفداران لیورپول چندان خوشایند نباشد، اما ارتقای جوانان به تیم اصلی یا بهبود عملکرد آنها برای فروش، بخش اصلی برنامه کسبوکار گروه فنوی اسپورت (FSG) بهعنوان مالک باشگاه است. این روند تحت مدیریت مایکل ادواردز، که از ماه مارس بهعنوان مدیرعامل فوتبال FSG منصوب شده است، و جولیان وارد، مدیر فنی FSG که در ماه می به این سِمت منصوب شد، ادامه خواهد یافت.
وارد هم مانند ادواردز که پیشتر مدیر فوتبال لیورپول بود، مسئولیت نظارت روی پیشرفت بازیکنان در طول دوره عملیات فوتبال FSG از جمله آکادمی لیورپول و فعالیتهای آنها در بازار نقلوانتقالات را برعهده دارد. او در کنار اینگلتورپ نقشی کلیدی در تصمیمگیری درباره استراتژیهای آینده خواهد داشت. با ورود پدرو مارکز بهعنوان مدیر توسعه فوتبال FSG مسلما تجربه فراوان او هم به کمک آنها خواهد آمد. مارکز قبلاً مدیر آکادمی باشگاه پرتغالی بنفیکا بود.
همه اینها در کنار هم تیم فکری فوقالعادهای را تشکیل میدهند، اما در نهایت تصمیم درباره اینکه کدام بازیکنان جوان به تیم اصلی ارتقا یابند، با اشلوت است.
رقابتهای یورو و کوپا آمهریکا در تابستان، که فرصت کار با بیشتر بازیکنان ملّیپوش را از اشلوت طی پیشفصل گرفت، فرصتی طلایی برای جوانانِ این تیم بود تا سرمربی جدیدشان را از نزدیک تحت تأثیر قرار بدهند. نیونی تأثیر بسیار ویژهای در تور پیشفصل در ایالات متحده داشت.
شاید کیفیت و عمق ترکیب لیورپول فرصتهای حضور در تیم اصلی را برای بازیکنان آکادمی باشگاه محدود کند، اما آنها بهخوبی میدانند که با حضور اشلوت بهعنوان سرمربی، هر لحظه امکان دارد نوبت به بازی آنها برسد.