درباره رافائلا پیمنتا؛ زنی که وارث امپراطوری رایولا شد
هفتیک- مینو رایولا، معروفترین مدیر برنامه فوتبال جهان در سیام آوریل سال جاری از دنیا رفت.
مدیر برنامه ایتالیایی در سن 54 سالگی پس از تحمل بیماری سختی که از ژانویه گریبانگیرش شده بود، در بیمارستان سن رافائله میلان درگذشت. بسیاری از ستارههای شناخته شده دنیای فوتبال در شبکههای اجتماعی به او ادای احترام کردند.
اَلفی هالند، پدر ارلینگ هالند که حالا مهاجم جدید منچسترسیتی است، نوشت:” روحت در آرامش. بهترین.”
هنریک میختاریان، هافبک سابق منچستریونایتد و آرسنال و فعلی رم، نوشت:” دلتنگ تو خواهم شد مدیر برنامه، بهترین دوست و خانواده من. تو تا همیشه در کنار ما خواهی ماند.”
پل پوگبا، قهرمان فرانسوی جام جهانی، هم که موکل رایولا بود، ویدیویی را برای ادای احترام به او منتشر کرده و نوشت:” تو همیشه در قلبم هستی، از تو ممنونم میمی” و یک ایموجی قلب در کنار نام او گذاشت. البته که رایولا همان کسی بود که پوگبا را به جدایی از منچستریونایتد در سال 2012 به عنوان یک نوجوان و پیوستن به یوونتوس به عنوان بازیکن آزاد ترغیب کرد و چهار سال بعد، این بازیکن فرانسوی را با قراردادی رکوردشکن به ارزش 100 میلیون یورو از این باشگاه ایتالیایی به اولدترافورد برگرداند.
این انتقال به تنهایی نزدیک به 48 میلیون یورو سود برای رایولا داشت چون بندی را در قرارداد پوگبا با یوونتوس گنجانده بود که اگر این باشگاه موفق میشد پوگبا را با مبلغی بیش از 40 میلیون پوند بفروشد، باید نزدیک به 50 درصد از این مبلغ را به او پرداخت میکرد. این به همراه مبلغی که از یونایتد و کمیسیونی که از خود پوگبا دریافت کرد، درآمد او از این انتقال را افزایش داد و در کتاب “فوتباللیکس: تجارت کثیف فوتبال” که در سال 2017 توسط رافائل بوشمان و مایکل وولزینگر به چاپ رسیده روی این موضوع تاکید شده است. رایولا بعدها صحت این ارقام را زیر سوال برد.
کمیسیونهای هنگفت رایولا و زبان تند و تیز او باعث شده بود که یکی از بدنامترین شخصیتها در این ورزش باشد.
با این حال، فهرست موکلان او بسیار خارقالعاده بود. هالند، پوگبا و میختاریان بخشی از این فهرست جذاب و با کیفیت بودند که شامل ستارههای دیگری چون زلاتان ابراهیموویچ، بلیز ماتوییدی، مارکو وراتی، جانلوییجی دوناروما، ماریو بالوتلی، مویزه کین، آلسیو رومانیولی، عدنان یانوزای و نصیر مزراوی میشد. او عملا به شناختهشدهترین جمعآوری کننده استعدادهای جوان در هلند تبدیل شده بود، جایی که بازیکنانی چون ماتیس دیلیخت، جاستین کلایورت، رایان گراونبرخ، اوون ویندال، دنزل دمفرایز، دونیل مالن، کالوین استنگز و میرون بوادو را نیز به آژانس خودش اضافه کرد.
این دسته از بازیکنان همگی 23 سال یا کمتر دارند؛ به جز دامفرایز که 26 ساله است و در حال حاضر در اینتر حضور دارد اما توجه باشگاههای دیگری را جلب کرده است.
وقتی رایولا از دنیا رفت، این سوال برای بسیاری پیش آمد که این اتفاق چه تاثیری روی سیستمی خواهد داشت که از نگاه بسیاری از کسانی که از او دور بودند، تنها با حضور یک فرد اداره میشد و آیا مهاجرت دسته جمعی و بزرگ بسیاری از استعدادها در پیش خواهد بود.
یک مدیر برنامه که خواسته نامش فاش نشود، به اتلتیک گفت که در حالی که “بازهای از ادای احترام وجود دارد که حتی بدترین مدیر برنامهها هم از آن بهره میبرند” اما در نهایت “مکالمه عجیبی در هر هیئت مدیره” در این باره پیش آمده که آیا باید تحقیق محتاطانهای در زمینه اغوا کردن موکلان رایولا انجام شود یا خیر.
با این حال، در حال حاضر به جز جدایی مارکوس تورام، پسر لیلیان تورام، مدافع سابق یوونتوس، که کمی پس از فوت رایولا از آژانس او جدا شد، هیچ حرکت خاص دیگری در این زمینه رخ نداده است.
یکی از دلایل این اتفاق این است که بازیکنان تمایل دارند این قراردادها را با آژانسهایی داشته باشند که سالهاست در عرصه فوتبال حضور دارند اما دلیل اصلی حضور زنی به نام رافائلا پیمنتا است.
به گفته یکی از مدیران خرید برجسته لیگ برتر، پیمنتا “مهمترین شخصیت فوتبالی است که کسی چیزی از او نمیداند”. در حالی که منبع دیگری در دنیای مدیر برنامهها او را “قدرتمندترین زن حال حاضر فوتبال” توصیف میکند. در مستند جدید پوگبا به نام پوگمنتری، او این زن را به فرزندانش “عمه رافا” معرفی میکند اما مدیر برنامهای که در بالا به او اشاره کردیم هشدار میدهد که رافا “سرسختترین مذاکرهکننده در فوتبال” است و او را در کنار پینی زهاوی، مدیر برنامه معروف، قرار میدهد.
پیمنتا، وکیل برزیلی، به مدت 20 سال کنار رایولا کار کرد و حالا مدیریت این امپراتوری را برعهده دارد.
رایولا دو پسر به نامهای ماریو و گابریله دارد اما مدیریت اصلی آژانس او به نام وان که ساختمان اصلیاش در موناکو است، برعهده پیمنتا قرار گرفته است.
با توجه به شخصیت پر حرف و صریح رایولا، شاید افراد زیادی از فهمیدن این موضوع متعجب شوند که پیمنتا در 18 سال گذشته در این آژانس شریک بوده و به گفته بسیاری از منابع، او در مقاطع کلیدی تمامی قراردادهای موکلان این آژانس نقش داشته است.
او کسی بود که با دقت تمامی مدارک را بررسی میکرد، در عین حال رابطه نزدیکی با بازیکنان و خانوادههایشان برقرار کرده و در تصمیمگیریهای استراتژیک نقش داشت. پیمنتا همچنانن قائم مقام اجرایی “فوتبال فوروم” است (رایولا رییس آن بود و ژرژ مندس، دیگر مدیر برنامه مشهور، نایب رییس بود)- حرکتی مشترک از سوی مدیر برنامهها و بازیکنان برای مقابله با تلاشهای فیفا در جهت محدود کردن دستمزد مدیر برنامهها و پاسخی به تلاشهای لیگهای داخلی برای استفاده از سقف پرداخت دستمزد.
اما وقتی جیووانی کیانلی و آنجل پیسانی، دو نویسنده ایتالیایی، زندگینامه رایولا را نوشتند، هیچ نامی از پیمنتا برده نشد. تنها پس از مرگ رایولا بود که نام او بر سر زبانها افتاد و اغلب در رسانههای ایتالیایی به عنوان “وارث” از او یاد شد.
او دوران پسا رایولا را با شلوغی زیادی شروع کرد. این پیمنتا بود که جزییات نهایی انتقال 51.2 میلیون پوندی هالند از بروسیا دورتموند به سیتی را با مذاکره تعیین کرد و رابط کلیدی یوونتوس برای نهایی کردن بازگشت پوگبا به عنوان بازیکن آزاد با پایان مهلت قراردادش با یونایتد هم او بوده است.
زمانی که اوضاع سلامتی رایولا در این بهار رو به وخامت رفت، مدیران اجرایی سیتی بیشتر از هرکسی با او تماس گرفته و ایمیلهایی را ارسال کردند تا از شرایط انتقال هالند ابراز نگرانی کنند و او چند پرواز انجام داد تا با برگزاری جلسات مهم این انتقال را نهایی کند.
رایولا در مراحل پایانی این انتقال از دنیا رفت اما این اتفاق چند روز پس از شایعه غلط فوت او در چند روز پیش از آن (که چند ماه قبل هم مطرح شده بود) رخ داد که خیلی زود در شبکههای اجتماعی منتشر شد. این باعث شد که حساب رایولا در توییتر مطلبی با این مضمون منتشر کند:” وضعیت سلامتی فعلی برای کسانی که سوال دارند: از این که برای دومین بار در چهار ماه اخیر من را کشتند، عصبانی هستم. به نظر میرسد که دوباره توانستم زنده شوم.” او دو روز بعد از دنیا رفت و پیمنتا شخصا با موکلان اصلی آژانس وان تماس گرفت تا مطمئن شود که آنها این خبر را به جای رسانهها، از خود او میشنوند.
او همچنین در هفتههای اخیر بر انتقال دو بازیکن آژاکس به بایرن مونیخ نظارت کرد- مزراوی، مدافع کناری 24 ساله، به عنوان بازیکن آزاد و گراونبرخ، هافبک 20 ساله، با قراردادی به ارزش 16 میلیون پوند که میتواند با بندهای پاداش به 20 میلیون پوند هم برسد. در مورد گراونبرخ، مذاکرات از ماه فوریه آغاز شده بود.
در مکالمه با منابع مختلف فوتبال در این هفته، واکنشها و نظرات درباره پیمنتا به شکل گستردهای مثبت بود.
منبعی نزدیک به یکی از موکلان رایو هشدار داد که هیچ وفاداریای در فوتبال وجود دارد، در حالی که بعضی از افراد حاضر در این صنعت حدس میزدند که بعضی از بازیکنان ممکن است یک یا دو پنجره به او فرصت دهند که خودش را نشان دهد و پس از آن گزینههای دیگری را در نظر بگیرند. دیگران نیز باور دارند که این شخصیت و جسارت رایولا بود که باعث موفقیت این آژانس شد و تردید دارند که سبک آرام و خونسردتر پیمنتا بتواند همین موفقیت را تکرار کند.
با این حال، بسیای از منابع که با کار این آژانس آشنایی دارند، مدعی هستند که پیمنتا از حمایت بسیاری از بازیکنان برخوردار است و آنها کاملا به او در ادامه مسیر رایولا اطمینان دارند.
برای مثال، یکی از این منابع پس از فوت رایولا با آلفونس آرئولا، دروازهبان پاریسنژرمن، صحبت کرده و از این شوکه شده که این ملیپوش فرانسوی بلافاصله گفته قصد دارد به کار با پیمنتا ادامه دهد و تاکید کرده که هیچکس بهتر از او برای تعیین آینده او نیست، در حالی که باشگاههای لیگ برتری شامل نیوکاسل، فولام (که در فصل 21-2020 به صورت قرضی در آن توپ زد) و وستهام (که فصل 22-2021 در آن حضور داشت) همگی خواهان جذب او در این تابستان هستند.
یکی از مدیران ورزشی شناخته شده اروپایی که خواست نامش فاش نشود اضافه میکند:” صادقانه، او همیشه بهترین تعادل را با مینو داشت. مسئله این است که او طرف خوب ماجرا در برابر طرف بد ماجرا یعنی مینو بود چون او هم بسیار سرسخت بود. اما دانش او درباره چگونگی انجام یک انتقال بینظیر بود و ما همیشه این احساس را داشتیم که فردی بسیار باهوش پشت مینو قرار دارد. مینو از هر نظر برای او احترام قائل بود و او از تمامی ابعاد موکلان این آژانس خبر داشت.”
اما حتی جسورترین متحدان پیمنتا هم تردیدی در این باره ندارند که او فردی بسیار متفاوت با رایولا است.
بیایید فراموش نکنیم که این مرد ایتالیایی تا چه اندازه میتوانست رک باشد.
رایولا کارش را در پیتزا فروشی خانوادگیاش در شهر هلندی هارلم شروع کرد و در سن 19 سالگی که فروشگاه زنجیرهای محلی مکدونالد را خرید، میلیونر شد. او سپس آن را به یک بساز و بفروش فروخت. او در روزهای اول حضورش در فوتبال در انتقال دنیس برگکمپ از آژاکس به اینتر در سال 1993 و پاول ندود از لاتزیو به یوونتوس در سال 2001 نقش داشت.
اولین بازخوردی که ابراهیموویچ از او گرفت و با جزییات در زندگینامهاش شرح داده، این است:” او مردی با شلوار جین و تیشرت نایکی است- و آن شکم پیش آمده باعث شده شبیه یکی از شخصیتهای سوپرانوز باشد.” رایولا در اولین ملاقاتش با ابراهیموویچ که در آن زمان بازیکن جوانی در آژاکس بود گفت که ماشینها و ساعتهایش را بفروشد و شروع به تمریناتی سه برابر سختتر کند چون آمارش افتضاح است.
رایولا در مصاحبه شش سال قبل با فایننشال تایمز دیداری که با سر الکس فرگوسن، سرمربی وقت منچستریونایتد، در سال 2012 داشت را به خاطر آورد؛ زمانی که خواهان قراردادی بهتر برای پوگبای جوان بود. وقتی این هافبک که رایولا را به همراهش داشت به فرگوسن گفت که حاضر به امضای قرارداد با این پیشنهاد نیست، فرگوسن به رایولا گفت:” تو یک عوضی هستی.”
رایولا پاسخ داد:” این پیشنهادی است که سگهای چیواوای من- من دو سگ چیواوا دارم – قبول نمیکنند.”
فرگوسن دوباره او را عوضی خطاب کرد.
پیمنتا در مستند آمازون جدید پوگبا به آن دیدار معروف بین فرگوسن و رایولا اشاره میکند. او میگوید:” اگر شما آن را جلسه خطاب میکنید… من آن را یک فاجعه میدانم.”
رایولا به ندرت از رنجاندن نامهای بزرگ دنیای فوتبال نگران میشد. او پپ گواردیولا را به خاطر رفتاری که با ابراهیموویچ در بارسلونا داشت “بزدل” و “سگ” خطاب کرد و یورگن کلوپ را به خاطر سرنوشت بالوتلی تحت هدایت او در لیورپول “یک تکه گه” خواند.
بنابراین جای تعجبی وجود ندارد که بسیاری از ناظران دل خوشی از رایولا نداشتند اما تضاد ماجرا در این بود که با وجود تمام این بدنامیها، چطور فهرست موکلان او روز به روز طولانیتر شده و بازیکنان بسیار کمی از او جدا میشوند. روملو لوکاکو شاید شناختهشدهترین بازیکنی باشد که از رایولا جدا شد اما چنین مواردی بسیار کم و به ندرت رخ میداد.
باید به این نکته هم اشاره کرد که رایولا مدافعان زیادی در فوتبال داشت.
برای مثال، یکی از مدیران ورزشی برجسته اروپا به اتلتیک گفت:” مینو هرگز به من دروغ نگفت. او همیشه صریح بود. ما درباره بازیکنی بحث میکردیم و او میگفت این غیرممکن است یا اگر فلان و فلان کار را انجام دهی، ممکن است. او گرگی در لباس گرگ بود، به جای این که مانند بسیاری از مدیر برنامهها در فوتبال گرگی در لباس میش باشد. او از نظر من هرگز کار کثیفی نکرد و فقط کارش را انجام داد- دفاع از منافع بازیکنانش با تمام وجود.”
پیمنتا شخصیت متفاوتی است.
او در دانشگاه سن پائولو حقوق خوانده و سپس در بخش ضد انحصارگرایی دولت فرناندو هنریک کاردوسو، رییس جمهور سابق برزیل، کار کرده است. اولین دیدار او با رایولا 22 سال پیش بود، در یک مراسم ناهار و دیداری خیریه که به مناسبت تاسیس باشگاهی به نام گواراتینگوئتا توسط ریوالدو و سزار سامپایو، دو فوتبالیست سابق برزیل، در سن پائولو برگزار شد. این دو رابطه و درک نزدیکی از یکدیگر داشتند و پیمنتا جز افراد بسیار معدودی است که در حلقه مورد اطمینان رایولا در آژانس وان پذیرفته شد.
در واقع، وان تنها چند کارمند تمام وقت در ساختمانش در مرکز موناکو دارد. رایولا و پیمنتا به صورت مشترک موسس این شرکت بودند.
یک مدیر روابط عمومی، یک منشی و وینچنزو، پسرعموی مینو، که مسئولیت استعدادیابی و شناسایی استعدادها را برعهده دارد، در این آژانس حضور دارند.
اغلب گفته میشد که خوزه فورتس رودریگز، فوتبالیست سابق اسپانیایی، هم عضوی از این آژانس است اما او در واقع واسطهای است که گاهی روی قراردادهای خاص با آنها همکاری میکند، در حالی که کارمند این شرکت نیست. گفته میشود او یکی از عوامل تاثیرگذار کار این آژانس در هلند است. این موضوع درباره ویتوریو ریگو، مشاور خارجی، که در ایتالیا فعالیت دارد هم صدق میکند.
آژانس وان اغلب بیشتر کارهایش را به شرکای متفاوتی در سراسر دنیا واگذار میکند.
برای مثال، اگر پیمنتا در حال کار روی قراردادی در اسپانیا باشد، به جای این که از متخصصان مختلف در این شرکت کمک بگیرد، وکیلی اسپانیایی استخدام میکند. این شرکت همچنین با مشاوران خارجی درباره معضلاتی چون سلامت بازیکن، مدیریت صفحات بازیکن در شبکههای اجتماعی و تغییر مکان بدون دردسر بازیکن و خانوادهاش پس از نهایی شدن انتقال کار میکند.
این انتظار وجود دارد که پسران مینو به مرورِ زمان نقش برجستهتری را در این آژانس داشته باشند اما در حال حاضر این آژانس قلمروی او است، هرچند او بسیار حمایتگر است و از این ایده که ماریو و گابریلیه (که در حال حاضر در اواسط دهه 20 سالگی در ایتالیا هستند) بتوانند چم و خم کار پدرشان را یاد بگیرند، استقبال میکند.
بسیاری از منابع نزدیک به این صنعت به اتلتیک گفتهاند که ابراهیموویچ، یکی از اولین موکلان رایولا، که هنوز در سری A بازی میکند اما حالا 40 سال دارد، شاید روزی به دنبال ورود به دنیای مدیر برنامهها باشد اما هنوز هیچ مدرکی مبنی بر جدی بودن این ادعا که این بازیکن سوئدی میتواند در کنار پیمنتا در آژانس وان کار کند، وجود ندارد. مستند جدید پوگبا در این هفته پنجره جدیدی از کار پیمنتا را به روی عموم گشود.
این مستند او را به عنوان بخش اصلی تصمیمات استراتژیک پوگبا به تصویر کشید. “عمه راف” در خانه بازیکن فرانسوی در منچستر دیده شد که در حال معاشرت با خانواده او است. او همچنین پوگبا را در مراسم توپ طلا همراهی کرد و در سفری که این بازیکن به شهر آمریکایی میامی داشت و در ان با زولی، همسرش، آشنا شد نیز در کنارش بود.
رابطه آنها زمانی به درستی به تصویر کشیده شد که پوگبا از پیمنتا به عنوان “مادر دوم” نام برد. این نشان داد که او گاهی بیشتر از این که مشاور کاری باشد، در نقش راهنما و استادش ظاهر میشود و این زمانی بسیار آشکار شد که پیمنتا درباره تغییرات او پس از فوت پدرش در سال 2017 صحبت کرد.
یکی از مدیران ورزشی به خوبی این موضوع را به خاطر دارد که وقتی در حال نهایی کردن انتقال یکی از موکلان رایولا/پیمنتا بود، جلسه آنها به خاطر تماس ویدیویی از سوی پوگبا که از پیمنتا برای یک موضوع مالی مشورت میخواست قطع شد. او بعدتر در این برنامه اضافه میکند:” پوگبا چیزی است که ما ساختیم. این یک برند است. شکلکهای خاص خودش را دارد. او نمایشها و مدل موهایش را دارد… و ما امیدواریم که مردم را با آنها سرگرم کنیم.”
این مستند همچنین نشان میدهد که پیمنتا چه نقش مهمی در زندگی حرفهای و پروفایل پوگبا داشته است.
در یک قسمت تماسی سه نفره در سال گذشته بین پوگبا، رایولا و پیمنتا را نشان میدهد که او از این بازیکن میپرسد چه چیزی واقعا باعث خوشحالی او میشود و پوگبا درباره نیاز به این که در کاری دخیل است و سرمایهگذاری روی یک پروژه صحبت میکند.
قدرت مشاوره و تصمیمگیری پیمنتا در ماهها و سالهای پیش رو بیش از پیش مشهود خواهد شد.