آنالیز: هواداران منچستریونایتد با اریک تنهاخ باید منتظر چه نمایشهایی باشند؟
هفتیک- ” آیا مطمئن هستی که اریک تنهاخ سرمربی خوبی است؟ یا این که فقط از محبوبیت مقطعی برای علاقمندان وسواسی به آمارها در توییتر برخوردار است؟”
” بله، او در آژاکس عالی کار کرده اما فرانک دیبوئر هم همینطور بود و در کریستال پالاس افتضاح ظاهر شد.”
” تنهاخ نمیتواند این درخشش را در انگلیس تکرار کند- اختلاف کیفیت بسیار زیاد است و یونایتد ناکارآمدتر از این است که کسی بتواند در آن موفق شود.”
” یونایتد باید آنتونیو کونته یا مائوریسیو پوچتینو را به خدمت میگرفت. آنها در کار با گلیزرها و سایر افراد بهتر هستند.”
” اگر فکر میکنید تنهاخ تا این حد مربی خوبی است، بگویید که کدام بازی آژاکس را تماشا کردهاید؟ نه این که فقط لحظات مهم را دیده باشید، چند بازی را کامل دیدهاید؟”
اتلتیک را به خاطر استفاده از این اظهارنظرهای عجیب در مقدمه مطلب ببخشید اما این بخشی از بحثها علیه انتصاب اریک تنهاخ در منچستریونایتد را به شما نشان میدهد.
این مربی 52 ساله هلندی به عنوان فردی با ذهنی تاکتیکی که قادر به ارائه بازی منطقهای منظم و استفاده از سیستم هجومی ماجراجویانهای که به نماد اکثر تیمهای برتر اروپایی تبدیل شده است، شناخته میشود. بسیاری او را چنان مربی خوبی میدانند که بحثی جدی در این باره شکل گرفته بود که تیم آژاکس او باید در ردههایی بالاتر از بسیاری از باشگاههای با قدرت مالی قابل توجه قرار بگیرد… مانند منچستریونایتد.
اما اگر فرصت، هزینه یا امکان تماشای بسیاری از دیدارهای کامل آژاکس در طول دوران حضور او روی نیمکت این تیم را نداشتهاید، چنین ادعاهایی ممکن است برای شما اغراقآمیز یا تعجبآور به نظر برسد.
بنابراین به اتلتیک اجازه بدهید به شما کمک کند. در اینجا تاریخچه مختصری از هفت بازی آژاکس ِ تنهاخ و چیزهایی که میتوانیم از آنها یاد بگیریم را بررسی میکنیم. چهار بازی خوب، سه بازی نه چندان خوب.
نکته مهم درباره این چهار پیروزی، نحوه حفظ روند عملگرایانه از سوی این مربی است. تیم تنهاخ یک ماشین فوتبالی درخشان است اما سوپاپ تعادل و اطمینان کافی در این تیم قرار میدهد تا اجازه ندهد که آنها در طول دوران رو به رشدی که دارند، نتایج شرمآور زیادی به ثبت برسانند.
تنهاخ در سال 2019 پس از اولین دبل قهرمانی در لیگ و جام حذفی با آژاکس گفت:” کیفیت این بازیکنان تعیینکننده سیستم است، نه برعکس. و حتی به سیستمها هم بستگی ندارد. همه چیز به کاری که در زمان تصاحب توپ میکنید، زمانی که مالکیت توپ را از دست میدهید و در لحظات حول این اتفاقات بستگی دارد. و شما باید قادر به تغییر آن باشید.”
امیدواریم که شما در این مقطع از آمدن تنهاخ هیجانزده باشید. لیگ برتر در آستانه استقبال از یک مربی فوتبال برتر دیگر برای قرار گرفتن در کنار مربیانی چون پپ گواردیولا، یورگن کلوپ، توماس توخل و آنتونیو کونته است. اما شکستهای تنبیهی هم در کنار پیروزیهای قهرمانانه وجود دارد.
***
چهار موفقیت تن هاخ
رئال مادرید 1-4 آژاکس- پنج مارس 2019- دیدار برگشت مرحله یک هشتم لیگ قهرمانان
آژاکس (1-3-2-4): اونانا، مزراوی (ولتمان 81)، دیلیخت، بلیند، تالیافیکو، شون (دی ویت 73)، دییونگ، زیاش، فندهبیک، نِرِس (دولبرگ 74)، تادیچ
گزارش بازی در حد توییت:” صبر کنید… دوشان تادیچ بار دیگر خوب شده است؟!”
تنهاخ در این بازی چه کار کرد؟ تنهاخ پس از قبول هدایت آژاکس در دسامبر 2017 سیستم رایج 3-3-4 مورد استفاده مریبان قبلی را به سیستم 1-3-2-4 با استفاده از آنچه که خودش آن را “شماره شش دوبل” در پست هافبک دفاعی میخواند، تغییر داد.
اما آژاکس در لیگ قهرمانان و اردیویسه در فصل 19-2018 متفاوت بازی کرد. در اروپا که آنها اغلب تیم ضعیفتر به حساب میآمدند، تنهاخ از لاسه شون که از نظر دفاعی مطمئنتر بود در پست هافبک دفاعی استفاده میکرد و تادیچ که توانایی سازگاری تکنیکی بیشتری داشت نیز در پست شماره 9 کاذب به میدان میرفت. بازیکنانی مثل دونی فن ده بیک گزینههای در دسترس در پست هافبک دفاعی در رقابتهای داخلی بودند و کاسپر دولبرگ یا کلاس یان هونتلار به عنوان مهاجم سایه به همراه تادیچ در سمت چپ تیمی به میدان میرفتند که 119 گل در لیگ زده بود.
هرچند لیگ قهرمانان 19-2018 فرصتی برای نشان دادن مهارت تاکتیکی تنهاخ و کیفیت فوتبالی ماتیس دیلیخت، فرانکی دییونگ و…. دوشان تادیچ بود.
این بازیساز سابق ساوتهمپتون در دیدار مرحله یک هشتم آژاکس برابر رئال مادرید فوقالعاده ظاهر شد و به عنوان شماره 9 کاذب در یک سیستم شناور چهار نفره هجومی به میدان رفت که مالکیت توپ را در سانتیاگو برنابئو در اختیار نداشتند اما تسلط کامل با ایدههای هجومی داشتند. این تیم هلندی آغازی درخشان داشت، پس از 20 دقیقه 0-2 جلو بود و از روند بازی که در ابتدای برای رئال مادرید آرام به نظر میرسید و باعث میشد که حس امنیت کاذبی به آنها داده شود، استفاده کرده و با افزایش شتاب سریع و هجوم به محوطه جریمه آنها با تعداد نفرات بالا این تیم را تحت فشار قرار میداد.
گل سوم مثال خوبی از این موضوع است. این حرکتی است که با تکل نصیر مزراوی روی سرخیو رگیلون در فضای کناری آغاز شد…
… که سپس توپ را به حکیم زیاش رساند که “به تو زد” و به دنبال تغییر منطقه بازی و رساندن توپ به نیکلاس تالیافیکو، مدافع چپ، بود…
… که توپ را دریافت کرده و همزمان دونی فن دهبیک به سمت چپ کشید تا برتری عددی را در این بال ایجاد کند.
به این نکته توجه کنید که چند نفر از بازیکنان آژاکس در هنگام تغییر منطقه بازی و چند لحظه پس از بازپسگیری توپ از حریف، جلوتر از توپ قرار دارند.
در لحظهای فوقالعاده از بازی، تالیافیکو اول توپ را به فندهبیک پاس داده و سپس از مقابل این هافبک آندرلپ میکند تا خط دفاعی سردرگم رئال مادرید را بیش از پیش به بریزد.
فندهبیک توپ را برای تادیچ میفرستد که پیش از فرستادن توپ روی پای چپش یک لمس توپ داشته و سپس آن را به گوشه بالای دروازه میدوزد. این یک گل و عملکرد تاکتیکی بر اساس پرسینگ محتاطانه، حرکات بین خطوط و هوشمندی در مالکیت توپ است. عملکرد تادیچ باعث شد که روزنامه فرانسه اکیپ نمره 10 را به این بازیکن بدهد- تنها 9 بار در تاریخ این روزنامه چنین امتیازی به بازیکنی داده شده است.
این همچنین سنگینترین شکست رئال مادرید در خانه در رقابتهای اروپایی بوده است. تن هاخ در پایان بازی گفت:” این بازی بسیار نزدیک به یک نمایش بینقص بود.”
***
یونتوس 1-2 آژاکس- شانزدهم آوریل 2019- دیدار برگشت مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان
آژاکس (1-3-2-4): اونانا، ولتمان، دیلیخت، بلیند، مزراوی (سینکگراون 11، ماگالان 82)، شون، دییونگ، زیاش (هونتلار 88)، فندهبیک، نِرِس، تادیچ
گزارش بازی در حد توییت:” صبر کنید… منظورتان این است که آژاکس اتفاقی از سد رئال مادرید عبور نکرده بود؟”
تنهاخ در این بازی چه کار کرد؟ این رقابت جذابی در میانه میدان بود، چرا که ماسیمیلیانو آلگری، سرمربی یوونتوس، از میرالم پیانیچ و بلیس ماتوییدی خواسته بود که با لاسه شون و دییونگ، دو هافبک دفاعی آژاکس، یارگیری کنند و به این دو نفر اجازه حمل توپ از عمق زمین را ندهند.
به نظر میرسد که فندهبیک از جایگاهش در پست بازیکن شماره 10 عقب کشیده تا ساختار 1-5-4 را برای آژاکس در طول بازیسازی این تیم شکل دهد. این یعنی آنها میتوانستند برتری عددی را در یک سمت زمین در هنگام حمله ایجاد کنند. فندهبیک به طور خاص علاقه بسیاری به حضور در کانال داخلی سمت راست داشته و ارتباط خوبی با زیاش برقرار میکرد.
با این که یوونتوس گل اول بازی را به ثمر رساند و تلاش زیادی برای غلبه فیزیکی بر تیم تنهاخ داشت اما در متوقف کردن بازی چرخشی دائمی بین تادیچ و فندهبیک به مشکل خورد. داوید نرس و زیاش، وینگرهای این تیم، در نبردهای تک به تک بسیار بلندپرواز بودند و هر زمان که ممکن بود از مدافعان یوونتوس عبور میکردند. آژاکس بار دیگر مالکیت توپ را در اختیار نداشت اما هدف روشنتری برای پیروزی در این بازی داشت و توانست با کیفیت بیشتری سبک مورد نظرش را در میدان پیاده کند.
سرمربی آژاکس پس از این بازی گفت:” بازی برابر سبک فوتبال ما بسیار دشوار است چون بازیکنانی داریم که از نظر تکنیکی بسیار با استعداد هستند و پرس کردن ما سخت است. حتی در دفاع هم فقط ما میدانیم که چطور باید آن پرسینگ متغیر را به کار بگیریم.”
تنهاخ در باشگاههای قبلیاش به برگزاری چندین هفته جلسه تمرینی “11 برابر صفر” معروف بود. تیم او به تمرین حرکات پاسکاری و تغییر پست و جایگاه در زمین برابر حریفی که وجود نداشت، میپرداخت و هدف از انجام این کار این بود که چنین اقداماتی به صورت غریزی و هماهنگ از سوی بازیکنان انجام شود. آنها برابر حریفانی واقعی تمرین نمیکردند چون در نهایت کاری از دست حریفان واقعی برای متوقف کردن حرکات مدنظر تنهاخ در زمانی که به درستی انجام میشدند، برنمیآمد.
***
آژاکس 4-0 بروسیا دورتموند. نوزدهم اکتبر 2021. مرحله گروهی لیگ قهرمانان.
آژاکس (1-3-2-4): پاسفیر، مزروعی (رنش 83)، تیمبر، مارتینز، بلیند، آلوارز، گراونبرش، آنتونی (نرس 76)، برخهاوس (کلاسن 69)، تادیچ، آلر (دارامی 83)
گزارش بازی در حد توییت:” آیا آژاکس بهتر شده است؟ با سباستین آلر؟! و این بازیکن به نام آنتونی کیست؟”
تنهاخ در این بازی چه کار کرد؟ در حالی که یکی از اولین کارهای درخشان تیم آژاکس در دوران تنهاخ انتقال یکی از وینگرها به بال مخالف برای انجام بازی ترکیبی با همتای خودش و ایجاد برتری عددی در یک سمت از تیم حریف بود، این تیم جدید بیشتر به سبک بازی و اصول کرویف/ آژاکس کلاسیک نزدیک بود. بازیکنان کناری که همیشه از سوی مدافعان کناری حمایت میشدند یا سعی میکردند زمین بازی را تا حد ممکن در فاز هجومی بزرگ کنند یا به اندازه کافی باهوش بودند که به فضاهای ایجاد شده در میانه زمین دسترسی پیدا کرده و پاسکاریهای متعدد و سریعی بین آلر و تادیچ به عنوان شماره 10 شکل دهند.
رایان گراونبرش، هافبکی با تمرکز هجومی بیشتر به نسبت دییونگ، یکی از چندین بازیکن آژاکس است که به صورت متوالی در فاز هجومی از توپ جلوتر قرار میگیرد. به این تصویر از تیم تنهاخ در زمانی که در نیمه دوم با نتیجه 0-3 از حریف پیش است، نگاه کنید. این چند ثانیه پس از بازپسگیری توپ از سوی دیوی کلاسن است. بازیکن صاحب توپ مزراوی است که باید در پست دفاع راست بازیکن کند.
آلر در وستهام عملکرد چندان شگفتآوری نداشت اما در سیستم تنهاخ بار دیگر احیا شد، چرا که توانایی عقب کشیدن برای کمک به بازیسازی و ایفای نقش بازیکن هدف در زمان پیشروی آژاکس را دارد. این مهاجم این بازی را با دو پاس گل به پایان برد.
پشتکار آژاکس در هنگام دفاع بسیار قابل توجه است: آنتونی و تادیچ، بازیکنان کناری، به صورت مدام به خط دفاعی برمیگردند چون میدانند که دالی بلیند و مزراوی به تو زده و تیم در فضای کناری آسیبپذیر است. استیون برخهاوس و ادسون آلوارز، هافبکهای این تیم، نیز خودشان را به زحمت انداخته، خطوط پاسکاری دورتموند در میانه زمین را بسته و اگر بازیکنان تیم تنهاخ نتوانند با تعداد نفرات زیاد در دفاع حاضر شوند، آماده انجام خطاهای تاکتیکی هستند.
توالیهای کوتاه پاسهای سریع و ایجاد برتری عددی از فصل 19-2018 به چرخه آرامتری از تلاش برای حمله تبدیل شده است.
***
آژاکس 5-0 پیاسوی آیندهوون- بیست و چهارم اکتبر 2021- اردیویسه
آژاکس (1-3-2-4): پاسفیر، مزراوی، تیمبر، مارتینز، بلیند (تالیافیکو 80)، آلوارز (شورس 88)، گراونبرش (کودوس 79)، آنتونی (نرس 80)، برخهاوس (کلاسن 69)، تادیچ، آلر
گزارش بازی در حد توییت:“ آیا این تیم آژاکس فاتح بلامنازع تمامی رقابتهاست؟”
تنهاخ در این بازی چه کار کرد؟ آژاکس فصل 22-2021 را با شکست ناامیدکننده 0-4 برابر پیاسوی در سوپرکاپ هلند آغاز کرد اما دو ماه بعد با یک پیروزی تماشایی در خانه انتقامش را گرفت. تمامی اصول تنهاخ در اینجا به نمایش درآمدند و مهمترین آنها چرخش مداوم خط دفاعی سه نفره برای کمک در به حرکت آوردن توپ در فاز بازیسازی و همکاری وینگرها با مدافعان این تیم در عین داشتن حمایت از مدافعان کناری بود. آلر عقب میکشید تا به توالی پاسکاری کمک کند و پس از آن با سرعت خودش را به محوطه جریمه میرساند و این در حالی بود که از حمایت چند هم تیمی برخوردار بود.
این پیروزی 0-5 نشان داد که آژاکس در اوج قدرت و اقتدارش قرار گرفته و بلیند و مزراوی، مدافعان کناری، مهرههای اصلی در فاز هجومی و دفاعی این تیم بودند.
هواداران یونایتد شاید به این ایده که بلیند، بازیکن سابقشان، مهره کلیدی فوتبال تنهاخ باشد بخندد اما اغلب تصمیمگیری این بازیکن 32 ساله، عقب کشیدن به فضای میانی سمت چپ برای شکل دادن خط سه نفره در بازیسازی و سپس دریافت توپ و ارسال پاس به خط میانی یا به وینگر چپ بود که اهمیت بسیاری در حملات آژاکس داشت. لوک شاو، یاد بگیر.
***
سه بازی نه چندان خوب تن هاخ
فاینورد 6-2 آژاکس- بیست و هفتم ژانویه 2019- اردیویسه
آژاکس (3-3-4): اونانا، مزراوی، دیلیخت، ماگالان (سینکگراون 60)، بلیند، شون، فندهبیک (نرس 59)، دییونگ، زیاش، دولبرگ (هونتلار 72)، تادیچ
گزارش بازی در حد توییت:” رابین فن پرسی هنوز درخشش خود را دارد؟”
تنهاخ در این بازی چه کار کرد؟ تنهاخ از بازیکنانش میخواهد که وقتی توپ را از دست میدهند با تمام قدرت دست به ضدحمله بزنند، حتی اگر این کار به این معنا باشد که یک مدافع از خط دفاعی جدا شده و برای تغییر فاز دفاعی به هجومی تلاش کند. وقتی این کار جواب میدهد یعنی آژاکس به صورت متوالی از اشتباهات حریف استفاده کرده و استقامت و روحیه آنها را تحلیل میبرد.
وقتی این کار جواب ندهد، هر تیمی میتواند خط اول پرس آژاکس را شکست داده و سپس از فضاهای گسترده پشت آن استفاده کند. این موضوع در بازی سال 2019 برابر فاینورد مشهود بود، دیداری که این تیم توانست به طور متوالی بر تلاشهای نامنظم آژاکس برای پرسینگ غلبه کرده و از فرصتهای خوبش در نیمه دوم استفاده کند.
این بازی شاید آخرین عملکرد درخشان رابین فن پرسی در سن 35 سالگی به حساب میآمد. این شکستی تحقیرآمیز برای تنهاخ بود.
***
گو اِهِد ایگلز 2-1 آژاکس. بیست و هفتم فوریه 2022. اردیویسه
آژاکس (3-3-4): اونانا، رنش (مزراوی 46)، مارتینز، شورس، بلیند، آلوارز (دانیلو 59)، کلاسن (گراونبرش 59)، آنتونی (کودوس 82)، برخهاوس، تادیچ، آلر
گزارش باز ی در حد توییت:” آیا این تیم آژاکس مغرور شده است؟”
تنهاخ در این بازی چه کار کرد؟ دشوار است اما کار این تیم آژاکس زمانی تمام میشود که تیم حریف از هافبکی بهره ببرد که بتواند بر پرس غلبه کرده و مهارت دریبلزنی از عمق یا ارسال پاس مستقیم از روی پرس آژاکس به محوطه جریمه این تیم را داشته باشد.
تیم تن هاخ که تغییرات کمی در این بازی در ترکیبش داشت کمی گنگ و آشفته به نظر میرسید و گو اِهد ایگلز موفق شد گل اول را از روی یک سانتر منحرف شده که به صورت شانسی از روی سر اونانا عبور کرد، به ثمر رساند. آنها سپس روی دفع توپی که مسیرش منحرف شده و جلوی پای فیلپه رومنس، هافبک این تیم، افتاد به گل دوم رسیدند.
گو اِهد ایگلز در حالی که تنها 28 درصد مالکیت توپ را در این بازی در اختیار داشت توانست پیروز شود. این یکی از آن عملکردهایی است که تماشاگران لیگ برتر آن را “برنلی شدن” توصیف میکنند.
***
آژاکس 0-1 بنفیکا- پنجم مارس 2022- دیدار برگشت مرحله یک هشتم لیگ قهرمانان
آژاکس (1-3-2-4): اونانا، مزراوی، تیمبر (کودوس 96)، مارتینز، بلیند، آلوارز (بروبی 81)، گراونبرش، آنتونی، برخهاوس (کلاسن 81)، تادیچ، آلر
گزارش بازی در حد توییت: ” چرا این تیم مثلا عالی آژاکس به یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان راه پیدا نکرد؟”
تنهاخ در این بازی چه کار کرد؟ یکی از لذتهای فوتبال در مراحل حذفی تفاوتهای برنامهریزی نشده است. سابقه، برتری مالی یا تسلط تاکتیکی گاهی با قرار گرفتن برابر حریفی که توپ را به سختی به بازیکن بزرگش رسانده تا آن را وارد دروازه کند، رنگ میبازند.
آژاکس در اکثر دقایق بازی تیم برتر زمین بوده و حملاتی را روی دروازه حریف تدارک میدید اما نتوانست گل (غیر آفساید) به ثمر برساند. آنتونی و تادیچ، مهاجمان معکوس (توضیح مترجم: مهاجم راست پا در سمت چپ و مهاجم چپ پا در سمت راست)، اغلب با عرض کم و مایل به نوک حمله میکردند و گرفتار یان فرتونگن و نیکولاس اوتامندی، مدافعان باتجربه بنفیکا، میشدند که هر سانتر ارسالی را نیز رد میکردند. داروین نونیز در حالی گل برتری بنفیکا را به ثمر رساند که این تیم پرتغالی تنها یک شوت در چارچوب داشت.
تنهاخ گفت:” بازی منطقهای ما عالی بود. ما در هنگام تصاحب توپ خیلی خوب بودیم. تنها در زمینه خلق موقعیت مشکل داشتیم. بسیار تلخ است که با یک کوتاهی در تمرکز حذف میشوید.”
***
پینوشت: اگر دوست دارید بازیهای بیشتری از آژاکس ِ تنهاخ را بررسی کنید، چند بازی خوب در این فهرست وجود دارد.
آژاکس 2-3 تاتنهام؛ 8 می 2019
احتمالا قبلا این بازی را دیدهاید. دوباره آن را تماشا کرده و به ضعف آژاکس در دفاع روی ضربات شروع مجدد و نفوذ مستقیم به فضاهای کناری دقت کنید.
چلسی 4-4 آژاکس؛ 5 نوامبر 2019
یک بازی هیجانانگیز که تیم تنهاخ در آن به صورت مداوم با ایجاد برتری عددی در فضاهای کناری دست به حمله میزد و این در حالی بود که آنها در این بازی 9 نفره شده بودند.
آژاکس 0-1 لیورپول؛ 21 اکتبر 2020
یک بازی خاص عملگرایانه از آژاکس که در آن سعی کردند بیشتر از پاسهای کوتاه، از پاسهای بلند استفاده کنند و بلیند با روبرتو فیرمینو یارگیری کرده بود.
آتالانتا 2-2 آژاکس؛ 27 اکتبر 2020
دیداری که از سوی مایکل کاکس به عنوان “توتال فوتبال در دهه 2020 میلادی” توصیف شد.
رم 1-1 آژاکس؛ 15 آوریل 2021
آژاکس برابر حریفی مغرور با عرض کم و با مهاجمی مستقیم، قدرتمند روی هوا و مسلط بازی کرد.
اسپورتینگ لیسبون 1-5 آژاکس؛ 15 سپتامبر 2021
یک موفقیت دیگر از فوتبال هجومی برای آلر و کلاس فعلی آژاکس.