این اختلاف تمام‌نشدنی؛ چرا لیگ‌های اروپایی با حضور بازیکنان در دیدارهای ملی مخالفت کردند؟

فیفا تصمیم گرفت قانونی بودن عدم حضور بازیکنانی که در زمان بازگشت از اردوی تیم ملی به باشگاه‌شان نیازمند حضور در قرنطینه بودند را در این فصل تمدید نکند و پس از آن لالیگا نیز از تصمیم لیگ برتر برای عدم صدور مجوز حضور بازیکنان در مسابقات انتخابی جام جهانی در آمریکای جنوبی در آغاز سپتامبر حمایت کرد.

هفت‌یک- اولین وقفه دیدارهای ملی فصل از راه رسیده اما لیگ برتر موضع تندی علیه فیفا و برنامه‌هایش برای برگزاری بازی‌ها در جریان شیوع جهانی ویروس کرونا گرفته است. بیست باشگاه برتر انگلیس روز سه‌شنبه به اتفاق آرا به توافق رسیدند که اجازه حضور در هیچ دیداری که مستلزم سفر به کشورهای حاضر در فهرست قرمز دولت انگلیس است را به بازیکنان خود ندهند.

فیفا تصمیم گرفت قانونی بودن عدم حضور بازیکنانی که در زمان بازگشت از اردوی تیم ملی به باشگاه‌شان نیازمند حضور در قرنطینه بودند را در این فصل تمدید نکند و پس از این که لالیگا نیز از تصمیم لیگ برتر برای عدم صدور مجوز حضور بازیکنان در مسابقات انتخابی جام جهانی در آمریکای جنوبی در آغاز سپتامبر حمایت کرد، انتظار می‌رود که این وقفه دیدارهای ملی پر از بازیکنان غایب باشد.  اتلتیک جنبه‌های کلیدی این شرایط را ارزیابی می‌کند.

***

 

مشکل چیست؟

مثل همیشه ویروس کرونا. تمامی باشگاه‌های لیگ برتر با خشنودی تمام به بازیکنان ملی‌پوش خود اجازه دادند که پس از پایان مسابقات این هفته لیگ در مسابقات انتخابی تیم ملی که در سراسر اروپا برگزار خواهد شد شرکت کنند اما با جدایی هیچ بازیکنی به هر یک از 60 کشور حاضر در فهرست قرمز انگلیس موافق نبودند.

کشورهایی که خطر ویروس در آنها در بالاترین حالتش قرار دارد و در نتیجه افرادی که از سفر به این کشورها برمی‌گردند، باید قرنطینه 10 روزه‌ای را در هتلی مشخص در انگلیس سپری کنند. مشکلات از این دستور سرچشمه گرفته است.

برزیل، آرژانتین، شیلی، کلمبیا، مصر و مکزیک همگی جز کشورهای قرمز هستند و هر بازیکنی که به آنها سفر کند باید با دوره قرنطینه اجباری پیش از بازگشت به باشگاهش روبرو شود. دولت انگلیس موضعی انعطاف‌ناپذیر در این مورد اتخاذ کرده و حاضر نیست ورزشکاران حرفه‌ای را از آن معاف کند. مثال آن نیز تیم راگبی شیرهای بریتانیا و ایرلند بود که درخواست عدم قرنطینه‌اش در ابتدای این ماه پس از بازگشت از تور آفریقای جنوبی، یکی دیگر از کشورهای حاضر در فهرست قرمز، رد شد.

 

بازیکنان اهل آمریکای جنوبی باشگاه‌های لیگ‌برتر در صورتی که بخواهند برای تیم‌های ملی‌شان بازی کنند، سه-چهار بازی باشگاهی را از دست خواهند داد.

 

فیفا که در حال برگزاری فشرده دیدارهای انتخابی جام جهانی که نوامبر و دسامبر سال آینده برگزار خواهد شد، است، پیش از این به بازیکنان اجازه می‌داد که در صورت اجبار برای قرنطینه در حین بازگشت به باشگاه‌ها، در اردوهای ملی شرکت نکنند اما این تغییر موقت در ابتدای این فصل لغو شد.

ریچارد مسترز، مدیر اجرایی لیگ برتر، گفت:” باشگاه‌های لیگ برتری همیشه حامی علاقه بازیکنان‌شان به حضور در تیم‌های ملی بوده‌اند- این موضوع برای تمامی طرفین باعث غرور و افتخار است. با این حال باشگاه‌ها علیرغم میل باطنی اما به درستی به این نتیجه رسیده‌اند که صدور این اجازه برای بازیکنان تحت شرایط جدید کاملا غیرمنطقی است.”

***

 

این موضوع روی چه بازیکنانی تاثیر گذاشته است؟

بسیاری. نزدیک به 60 بازیکن در 19 باشگاه از 20 باشگاه حاضر در لیگ برتر در وقفه پیش رو به تیم‌های ملی دعوت خواهند شد و برنلی تنها استثنا در این مورد است.

لیورپول نگران از دست دادن چهار بازیکن کلیدی خود- آلیسون، روبرتو فیرمینو، فابینیو و محمد صلاح- به واسطه قوانین قرنطینه است؛ در عین حال تاتنهام، اورتون، برایتون، استون‌ویلا، آرسنال، کریستال پالاس، لسترسیتی و برنتفورد هر کدام ممکن است با غیبت سه بازیکن خود روبرو شوند.

استیو بروس، سرمربی نیوکاسل، نگران از دست دادن میگل آلمیرون است که در ترکیب تیم ملی پاراگوئه به میدان می‌رود. بروس سه شنبه صبح به رسانه‌ها گفت:” بیاید امیدوار باشیم عقل و درایت پیروز شود.”

 

کاوانی با انتشار یک استوری در اینستاگرام، به تصمیم لیگ‌برتر اعتراض کرد.

 

البته مسئله مهم‌تری که باید در نظر گرفته شود این است که بازیکنان مدنظر چطور با تصمیمی که در غیاب آنها گرفته شده کنار خواهند آمد. ادینسون کاوانی، مهاجم منچستریونایتد، قرار بود برای سه دیدار برابر پرو، بولیوی و اکوادور به اردوی تیم ملی اروگوئه اضافه شود و شب گذشته نارضایتی خود را در شبکه‌های اجتماعی ابراز کرد. او اسکرین شاتی از بیانیه لیگ برتر به همراه سه علامت سوال در استوری اینستاگرامش منتشر کرد. کاوانی در طول دو هفته وقفه ملی باید به سه کشور متفاوت حاضر در فهرست قرمز انگلیس سفر کند.

***

 

باشگاه‌‎های لیگ برتری چطور به این تصمیم رسیدند؟

امیدواری- که در نهایت درست از کار درنیامد- این بود که دولت انگلیس انعطافی در قوانین نشان داده و به فوتبالیست‌های لیگ برتری اجازه دهد که در زمان برگشت از ازدوی تیم‌های ملی به قوانین قرنطینه عمل نکنند.

“جلسات متعدد” با اتحادیه فوتبال و دپارتمان دیجیتال، فرهنگ، رسانه و ورزش در هفته‌های اخیر برگزار شد اما حاصلی نداشت. بار دیگر به لیگ برتر اعلام شد که هیچ بازیکنی بدون سپری کردن 10 روز قرنطینه از کشورهای حاضر در فهرست قرمز بازنخواهد گشت.

تیم‌هایی مانند لیورپول و منچسترسیتی که آسیب زیادی از این ماجرا می‌دیدند، روز دوشنبه موضع خود را اعلام کرده و 20 باشگاه تا سه‌شنبه عصر به این نتیجه رسیدند که اتحادی برابر موافقت با حضور هر بازیکنی در کشورهای حاضر در فهرست قرمز تشکیل دهند. لیگ برتر این تصمیم را “علی‌رغم میل باطنی اما به اتفاق آرا” توصیف کرد.

***

 

بازیکنان چه دیدارهای باشگاهی‌ای را از دست خواهند داد؟

قرنطینه 10 روزه بی‌نظمی اجتناب‌ناپذیری را در تقویم لیگ برتر به همراه خواهد داشت.

اولین هفته باشگاهی پس از وقفه دیدارهای ملی- 11 و 12 سپتامبر- بدون بازیکنان ملی‌پوشی که از باشگاه‌های‌شان دور مانده‌اند، برگزار خواهد شد و هفته بعد (18 و 19) نیز برای بازگشت هر بازیکنی که از آمریکای جنوبی آمده بسیار زود است. دیدارهای ابتدایی مرحله گروهی لیگ قهرمانان، لیگ اروپا و لیگ کنفرانس اروپا (سه شنبه 14 تا پنج شنبه 16) نیز در همین بین برگزار می‌شود.

این چشم انداز به اندازه کافی برای باشگاه‌های لیگ برتری ناخوشایند است- و چشم انداز تکرار این اتفاق در ماه اکتبر که دور دیگری از دیدارهای ملی برگزار خواهد شد، هم وجود دارد.

نگرانی دیگر باشگاه‌های لیگ برتری این است که این دوره قرنطینه ممکن است تاثیر منفی روی آمادگی بازیکنان داشته باشد. برای کسانی که پس از 10 روز قرنطینه در دسترس باشگاه‌ها قرار بگیرند، این مدت دوری از تمرینات روزانه بدون شک تاثیر مخربی به همراه خواهد داشت. مسترز گفت:” الزام به قرنطینه به این معناست که سلامت و آمادگی بازیکن به شکل قابل توجهی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.”

***

 

اقدام احتمالی فیفا چیست؟

اشتباه نکنید؛ فیفا هم در شرایط کاملا دشواری قرار دارد. به چالش کشیدن قدرت‌نمایی جمعی لیگ برتر آسان نیست و این جسارت را به سایر لیگ‌های اروپایی داده که موضع خود را اعلام کنند. لالیگا سریعا مسیر لیگ برتر را در پیش گرفت و سه شنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که از تصمیم هر باشگاهی که نخواهد بازیکنانش را برای دیدارهای انتخابی جام جهانی به آمریکای جنوبی بفرستد، حمایت می‌کند.

لالیگا که پیش‌بینی می‌شود 25 بازیکن در 13 باشگاه از 20 باشگاه حاضر در آن برای حضور در این مسابقات دعوت شوند، اضافه کرد که ” آنها اقدامات قانونی مناسبی با هر تصمیمی خواهند گرفت که روی تمامیت این رقابت تاثیری داشته باشد.”

این ما را به مسائل جانبی می‌رساند. لیگ برتر مانند لالیگا پس از این با فیفا به مشکل خورد که اعضای تصمیم‌گیرنده این سازمان تصمیم گرفتند دو روز اضافه در هر وقفه ملی به کنفدراسیون فوتبال آمریکای جنوبی بدهند تا یک بازی اضافه در انتخابی جام جهانی در ماه‌های سپتامبر و اکتبر برگزار کند. چنین تصمیم به این معنا خواهد بود که کشورهای آمریکای جنوبی به جای دو بازی معمول، سه بازی برگزار می‌کنند و منجر به تاخیر در بازگشت بازیکنان به اروپا می‌شود.

برای مثال برزیل قرار است در ساعات ابتدایی جمعه 10 سپتامبر به وقت انگلیس، به مصاف پرو برود- در حالی که که قرار است فردای همان روز هشت دیدار لیگ برتری انجام شود. سفری که باید برای این بازی انجام شود (بیش از 6500 مایل) مطمنا باعث می‌شود که بازیکنان حاضر در این دیدار، اولین بازی باشگاهی پس از برگشت را از دست بدهند. تعریف فیفا از وقفه دیدارهای ملی پیش از این “بازه زمانی 9 روزه که صبح دوشنبه آغاز و پنج شنبه شب هفته بعدی پایان می‌گیرد”، بود.

در بیانیه منتشر شده از سوی لیگ برتر آمده:” این موارد اضافه شده به الزامات ملی برای بازیکنان این منطقه باعث آسیب به حضور آنها در باشگاه‌های‌شان می‌شود. فیفا باید سریعا با تمامی طرف‌های ذی‌نفع کار کند تا به نتیجه درستی درباره این موضوع برسد.”

موضع محکم اتحادیه باشگاه‌های اروپا کار را برای فیفا آسان‌تر نخواهد کرد. این اتحادیه متشکل از 220 باشگاه عضو و به ریاست ناصر الخلیفی، مالک پاری‌سن‌ژرمن، نقشی کلیدی در واکنش تند نسبت به وقفه دیدارهای ملی ایفا کرد. از نظر تئوری هر باشگاهی که اجازه حضور بازیکن در اردوی تیم ملی را ندهد، ممکن است با محرومیت‌هایی از سوی فیفا روبرو شود.

در قوانین فیفا آمده:” باشگاه‌ها باید بازیکنان قانونی خود را در اختیار تیم‌های ملی‌ای قرار دهند که بازیکن بر اساس ملیت خود می‌تواند در آن‌ها به میدان برود و از سوی فدراسیون فوتبال آن کشور دعوت شده است.” آنها اضافه می‌کنند که صدور اجازه برای بازیکن “اجباری  است اما با توجه به وزن مخالفان، قدرت فیفا برای تنبیه مخالفان به شکل دراماتیکی کاهش پیدا کرده است.” فیفا باید پاسخگو باشد.

***

 

چه کشورهایی به شدت از این تصمیم ضرر خواهند کرد؟

اول از همه نام تیته، سرمربی تیم ملی برزیل، به ذهن خطور می‌کند که 9 بازیکن از لیگ برتر را در فهرست 25 نفره خود برای دیدارهای انتخابی جام جهانی ماه سپتامبر برابر شیلی، آرژانتین  و پرو جای داده است. آلیسون، ادرسون، تیاگو سیلوا، فرد، فابینیو، روبرتو فیرمینو، ریچارلیسون، رافینیا و گابریل ژسوس همگی در دسترس نخواهند بود.

 

موضع‌گیری لیگ‌برتر و لالیگا بیش از همه باعث نگرانی تیته، سرمربی برزیل، شد که بیش از نیمی از بازیکنانش در این لیگ‌ها بازی می‌کنند.

 

آرژانتین که روز یکشنبه 5 سپتامبر در سائوپائولو به مصاف برزیل خواهد رفت نیز چهار بازیکن لیگ برتری شامل امیلیانو مارتینز، کریستین رومرو، جیووانی لوسلسو و امیلیانو بوئندیا به علاوه 9 بازیکن دیگر از لالیگا را در اختیار نخواهد داشت.

دیدارهای انتخابی جام‌جهانی نیز از همین شرایط برخوردار است و غنا، ساحل عاج و مالی نیز تحت تاثیر این تصمیم خواهند بود. این در حالی است که تیم جاماییکا باید با مکزیک حاضر در فهرست قرمز روبرو شود و همین نیازمند بازیکنان جانشین بسیاری است. میکل آنتونیو، مهاجم وستهام، قرار بود اولین بازی خود برای جاماییکا را انجام دهد.

در اروپا نیز مشکلاتی وجود دارد- ترکیه احتمالا بدون چالار سویونجو (لستر)، حلیل درویش‌اوغلو (برنتفورد) و اوزان طوفان (واتفورد) در دیدار انتخابی جام جهانی به مصاف مونته نگرو، جبل الطارق و هلند خواهد رفت چرا که این کشور هم در فهرست قرمز انگلیس قرار دارد.

 

عنوان اصلی مقاله: Why Premier League has blocked internationals from travelling to red-list countries, who is most affected, what now نویسنده: Philip Buckingham نشریه / وبسایت: The Athletic زمان انتشار: 24 آگوست 2021
کلمات کلیدی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *