چگونه بحران مالی، باعث سقوط بارسا به سطح میلان و تاتنهام شد
هفتیک- ” باشگاه در شرایطی بدتر از آنچه من انتظار داشتم قرار دارد.” این صحبت خوان لاپورتا، رییس جدید بارسلونا، بود که عملا به کابوس مالیای قدم گذاشت که انگار کارگردانی آن بر عهده سِر آلفرد هیچکاک بود
او پس از پیروزی اخیرش در انتخابات در گفتگو با لا وانگواردیا شرایط را به خوبی شرح داد. او اضافه کرد:” ما با بازیکنانی روبرو هستیم که قراردادهایی به سبک قدیمی و رو به پایان دارند و باید راهی برای مواجهه با این شرایط پیدا کنیم. قراردادهای فعلی میتوانند تغییر یافته یا از نو نوشته شوند. در غیر این صورت، تصمیمهای جدیتری هستند که امیدواریم مجبور به اتخاذ آنها نشویم.”
بارسلونا در این دردسرها تنها نیست، چرا که شرایط رئال مادرید نیز چندان بهتر از آنها نیست. همانطور که درموت کوریگان از اتلتیک با جزییات کامل در این باره توضیح داده، بارسلونا و مادرید در زمینه محدود کردن هزینه دستمزدهای پرداختی برای فصل آینده به مشکل خوردهاند.
برای کسانی که چیزی در این زمینه نمیدانند باید بگوییم که محدودیت هزینه دستمزدهای پرداختی لالیگا کمی شبیه به فرپلی مالی است اما به جای درنظر گرفتن موارد قبلی، باید با توجه به اقدامات آینده انجام شوند. این موارد به وسیله سلامت مالی هر باشگاهی اسپانیایی مشخص میشود که شامل بررسی درآمدها، سودها و ضررها، هزینههای جانبی، پساندازها، قراردادهای افرادی جز بازیکنان، سرمایهگذاریها و بازپرداخت بدهیهاست. آنها سپس محدودیت هزینه دستمزدی را تعیین میکنند؛ مبلغی که ترکیبی از هر دو مورد هزینه نقل و انتقالات و دستمزدهای پرداختی است و باشگاه باید از آن تبعیت کند تا با جریمه روبرو نشود.
نتیجه مهم تمام این شرایط این است که بارسلونا بر اساس تحقیق اتلتیک با محدودیت 160 میلیون یورویی برای دستمزدها و نقل و انتقالات فصل آینده روبرو شده است. محدودیت رئال مادرید ممکن است رقمی مطمئنتر باشد- حدس زده میشود که این رقم حدود 300 میلیون یورو خواهد بود. باید از این نکته نیز خبر داشته باشید که محدودیت هزینه دستمزد فصل 20- 2019 بارسلونا 671 میلیون یورو بود و این رقم برای رئال مادرید 641 میلیون یورو ثبت شد.
محدودیت مورد توافق نهایی از سوی لالیگا هرچقدر که باشد، محدودیت هزینه جدید سقوطی با سرعت بالا را برای هر دو باشگاه به همراه خواهد داشت و شما میتوانید این روند را از تصاویر زیر به خوبی مشاهده کنید. با کمک دادههایی که اولین بار از سوی سوییس رمبل جمع آوری شد، این تصاویر نه تنها دستمزدهای پرداختی رئال و بارسلونا در فصول اخیر را با محدودیت دستمزدهای تخمین زده شده جدید آنها مقایسه میکند، بلکه این مقایسه را با دوستان عزیز آنها در سوپرلیگ معروف نیز انجام میدهد. اعداد بر اساس دادههای حساب باشگاه که در دسترس عموم است، محاسبه شدهاند.
این تصویر شکل واضحی از شرایط را در اختیار ما قرار میدهد. رئال مادرید و بارسلونا دستمزدهای پرداختی خود در فصول اخیر را به شدت افزایش داده و حالا نه تنها کمی چربیهای اضافیشان را حذف کنند، بلکه باید قسمتی از غذای اصلی را نیز کاهش دهند.
اگر محدودیت دستمزد مورد انتظار عملی شود، بارسلونا باید دستمزدهای پرداختی خود را به سطحی برگرداند که از سال 2012 به بعد سابقه نداشته است. سقف 160 میلیون یورویی آنها را تا حد میلان در فصل 20- 2019 پایین میکشد- کمی بیشتر از یک چهارم مبلغی که آنها برای پرداخت دستمزدها در فصل 19- 2018 هزینه کردند. در واقع آنها شاهد سقوط دستمزد پرداختی خود از تقریبا دو برابر رقم پرداختی اتلتیکو مادرید در فصل 19-2018 به رقمی کمتر از رقبای لالیگایی خود برای اولین بار در یک دهه اخیر خواهند بود.
رئال از شرایط بهتری برخوردار است اما با این حال باید با شرایطی شبیه به پنج سال قبل کنار بیاید. احتمال دارد که محدودیت دستمزد آنها هم سطح یوونتوس، دو سوم دستمزد پرداختی 2020 و نیازمند حدود 80 میلیون پوند کاهش باشد- معادل حدودا 50 درصد از دستمزد پرداختی تاتنهام در فصل 20-2019. تصویر اول فقط نشان دهنده دستمزد محتمل برای این دو باشگاه اسپانیایی در فصل 22- 2021 است چرا که سایر لیگها معیاری مشابه ندارند و آمار اتلتیکو نیز هنوز مشخص نیست. پس کاهش هزینه ادامه پیدا خواهد کرد.
هیچ شکی وجود ندارد که شیوع ویروس کرونا تاثیر بسیار بدی روی این موضوع داشت. کاهش حق پخش تلویزیونی و درآمدهای روز بازی باعث سختتر شدن شرایط شد. به گزارش لیگ پولی دلویت برای سال 2021، درآمد بارسلونا در سال 2020 در مقایسه با سال 2019 حدود 15 درصد کاهش پیدا کرد و این آمار برای رئال مادرید 9 درصد بود.
دو باشگاه اسپانیایی تنها باشگاههایی نبودند که با افزایش سریع دستمزدهای پرداختی خود در فصول اخیر، هیزم به آتش آغاز سوپرلیگ ریختند. همانطور که این تصویر نشان میدهد، دستمزد پرداختی لیورپول بین سالهای 2012 تا 2019 تقریبا سه برابر شده و از 109 میلیون پوند به 310 میلیون پوند رسیده است. هزینه پرداختی برای دستمزد تمام باشگاههای لیست شده در مجموع حدود یک میلیارد پوند در پنج سال افزایش پیدا کرده است.
این روندی فراتر از صرفا باشگاههای برتر است. همانطور که دلویت در تحلیلش از دستمزدهای باشگاهی در پنج لیگ معتبر اروپا به آن اشاره کرده، این اتفاقی است که در سراسر لیگها رخ داده و نسبت دستمزد به بازده هم افزایش پیدا کرده است.
ظاهرا این تصور وجود دارد که رئال مادرید و بارسلونا با دستمزدهای سنگین کنار آمدند. به گزارش دلویت، آنها دو باشگاهی هستند که بیشترین جریان درآمد در جهان را دارند و در دو رده اول لیگ پولی دلویت قرار دارند. علیرغم کاهش درآمدها، بارسلونا 715 میلیون یورو در سال 2020 و رئال مادرید 692 میلیون یورو در همین سال کسب کردهاند. منچستریونایتد در رده چهارم جدول لیگ پولی قرار گرفته و 580 میلیون یورو درآمد داشته است.
اما در حقیقت بنیانهای متزلزلی وجود دارند که فقط در بارسلونا نیستند. آنها بدهی سرسامآور 1.3 میلیارد یورویی را در مجمع سالانه باشگاه در ماه ژوئن تایید کردند، پیش از این که هیئت مدیره فعلی اجازه دریافت 525 میلیون یورو وام دیگر را داشته باشند. به گزارش سوییس رمبل، رقم بدهی رئال مادرید 762 میلیون یورو است.
فروش بازیکنان به آنها کمک کرده و رئال حدود 100 میلیون یورو از انتقال بازیکنانی چون اشرف حکیمی، سرخیو رگیلون و اوسکار رودریگز به دست آوردهاند. اما اگر این موضوع را در نظر نگیریم، ضررهای باشگاه قابل توجه بوده است. رئال عملکرد بهتری در کاهش دستمزدهای پرداختی در جریان شیوع ویروس کرونا برای مدیریت ضررها داشته است. آنها 15 درصد کاهش دستمزد در فهرست بازیکنان حاضر در باشگاه داشتند و در عین حال بازیکنان از دریافت پاداش برای فتح لالیگا و سوپرکاپ در فصل 20- 2019 خودداری کردند. جوزپ ماریا بارتومئو، رییس سابق منفور باشگاه بارسلونا، شرایط سختتری را سپری کرد چرا که ضررهای باشگاهش حدود 178 میلیون یورو و ضررهای رئال 104 میلیون یورو بود. در حالی که این رقم برای هر دو باشگاه در طول سه سال گذشته به ترتیب 446 میلیون یورو و 158 میلیون یورو شد.
جدای از پروژههای زیرساخت در نوکمپ و برنابئو، این نقل و انتقالهای ناموفق و قراردادهای هنگفت است که باعث ایجاد مشکل شده است. آنها در بارسلونا هنوز با استهلاک ( کاهش ارزش دارایی در طول زمان) خرید بازیکنانی چون آنتوان گریزمان، عثمان دمبله و فیلیپه کوتینیو درگیر هستند. رئال مادرید هنوز دوران اوج ادن هازارد و لوکا یوویچ را ندیده، هرچند خود را آماده کردهاند تا نمایش بهتری ارائه دهند.
این یعنی که هزینههای اضافه انجام شده در فصول اخیر باید بار دیگر به حساب باشگاه بازگردد. آن قراردادهای سنگین و قدیمی که لاپورتا به آنها اشاره کرد، شاید نیازمند تغییراتی باشند. عامل جدایی نیز باید در نظر گرفته شود؛ بارسلونا پیش از این با ژان کلر تودیبو، جونیور فیرپو، کونراد ده لا فوئنته و فرانسیسکو ترینکائو خداحافظی کرده است. به ساموئل اومتیتی و میرالم پیانیچ گفته شده که میتوانند به عنوان بازیکن آزاد جدا شوند. آنها باید از بعضی بازیکنان بگذرند، خصوصا اگر میخواهند قرارداد بازیکنان جدیدی مانند سرخیو آگوئرو، ممفیس دپای، امرسون و اریک گارسیا را به ثبت برسانند. در عین حال موضوع امضای قرارداد لیونل مسی، بازیکن آزاد، هم وجود دارد. رئال مادرید هم علیرغم کاهش درآمدهای خود باید همچنان به کم کردن هزینهها ادامه دهند و در همین راستا سرخیو راموس از تیم کنار گذاشته شد. رافائل واران ممکن است نفر بعدی باشد (توضیح مترجم: واران در آستانه پیوستن به منچستریونایتد قرار دارد).
بارسلونا و رئال مادرید در فاصله چند سال از هزینههای بیش از 200 میلیون پوندی- برای فرانکی دییونگ و آنتوان گریزمان در کاتالونیا و ادن هازارد و لوکا یوویچ در پایتخت- به جایی رسیدهاند که باید چندین میلیون پوند از دستمزدهای پرداختی خود را کاهش دهند. تصمیمهای سختی برای رویارویی با این شرایط در پیش است.