چرا فوتبالیستها دچار مشکل قلبی میشوند؟
هفتیک- مشکلات قلبی باعث به پایان رسیدن زندگی حرفهای فوتبالیستهای بسیاری از دیهگو مارادونا، اسطوره فوتبال، تا فابریس موآمبا و ورزشکاران حرفهای دیگری شده و در برخی موارد به غم انگیزترین شکل ممکن حتی جان آنها را نیز گرفته است.
فوتبال هند بزرگترین شوک خود در سالهای اخیر را زمانی دریافت کرد که انور علی، بازیکن حاضر در جام جهانی زیر 17 سال، که در پست دفاع به میدان میرفت و اکنون تنها 19 سال دارد، به عارضه میوپاتی ماهیچههای فوقانی قلب دچار شد (توضیح مترجم: میوپاتی عارضهای است که ماهیچه کمتر از میزان لازم فعالیت دارد).
او با رقم 30 هزار روپیه که رکورد آن زمان برای بازیکنی 18 ساله بود، به بمبئی سیتی پیوست اما به دلیل تشخیص ابتلا به این بیماری نتوانست پیشرفتی در زندگی حرفهای خود داشته باشد. متخصصان پزشکی در بمبئی و فرانسه به او توصیه کردند که فوتبال را کنار بگذارد. فدراسیون فوتبال هند با دکتر داتو گروچاران سینگ، رییس کمیته پزشکی کنفدراسیون فوتبال آسیا، مشورت کرد و این متخصص پزشکی مدعی شد که بهترین کار برای انور علی این است که از حضور در مسابقات ورزشی خودداری کند.
با این حال پروفسور سانجای شارما، مدیر بخش مرکز قلب و عروق اتحادیه فوتبال انگلیس، باور داشت چون خطر چندان زیاد نیست، انور و خانوادهاش باید کاملا در جریان این موضوع قرار گرفته و تصمیم نهایی بر عهده آنها باشد.
مشکل قلبی در بین فوتبالیستها دو دهه اخیر به بحثی داغ تبدیل شده است. اکثر مدیران فوتبالی سراسر جهان انجام آزمایشات پزشکی را اجباری کردهاند و متخصصان پزشکی نیز باور دارند که این آزمایشها باید به صورت مرتب انجام شود زیرا مشکلات قلبی میتواند بدون در نظر گرفتن سطح آمادگی جسمانی برای هر فردی پیش بیاید.
سایت گل با پروفسور رنجان شِتی، مدیر بخش و مشاور بخش تخصصی قلب و عروق در بیمارستانهای مانیپال در بنگالورو، صحبت کرده تا اطلاعات بیشتری درباره مشکلات قلبی که ورزشکاران به آن دچار میشوند پیدا کند.
شِتی اظهار داشت:” دو نوع بیماری هستند که ما باید روی آنها تمرکز کنیم. هایپرکاردیو میوپاتی- عارضهای که در هر یک نفر از بین 500 نفر دیده میشود. این ناهنجاری رایجی است. مشکلی ژنتیکی که ماهیچههای قلب در آن ضخیمتر میشوند و در اکثر مردم مسئله بزرگی ایجاد نمیکند. خصوصا در بین ورزشکاران جوان رایج است.”
او اضافه کرد:” مشکل رایج در سنین بالای 35 سال حمله قلبی است که به دلیل انسداد عروق رخ میدهد. ورزشکاران تحت نظر هستند و به صورت مداوم تمرین میکنند اما ممکن است به دلیل کلسترول یا سابقه خانوادگی به انسداد دچار شوند.
حتی افرادی با انسدادهای کمتر حدود 30 تا 40 درصد نیز ممکن است در همین محدوده قرار بگیرند. دلیل این موضوع میتواند هیجان بیش از حد باشد. حمله واقعی مانند زلزله است و ممکن است برای هرکسی رخ دهد.” آزمایشات درست تنها راه اطلاع پیدا کردن از مشکلی چون ضخامت ماهیچه قلب است. این موضوع باید در مقاطع مختلف زندگی هر فوتبالیستی مورد بررسی قرار گرفته و رفع شود تا از ایجاد پیچیدگی ممانعت به عمل بیاید.
شتی معتقد است:” اکثر فوتبالیستهای حاضر در مسابقات فوتبال باید آزمایشهای الکتروکاردیوگرام و اکوی قلب انجام دهند. خصوصا اگر اعضای خانواده سابقه حمله قلبی داشتهاند، آنها باید ملزم به انجام این آزمایشها شوند تا خطر ضخیم شدن ماهیچه قلب از بین برود.
آنها برای پیشگیری از سایر مشکلات قلبی باید مراقب سبک زندگیشان باشند. آنها (فوتبالیستها) خیلی خوب ورزش میکنند اما ورزش زیاد بدون تمرین درست میتواند باعث ایجاد مشکل شود. گاهی افراد این مسائل را فراموش میکنند. ورزش بیش از حد در هر شکلی میتواند به عضلات قلب آسیب بزند؛ بنابراین در اندازه آن محتاط باشید. گرم و سرد کردن نیز اهمیت زیادی دارد.”
موقعیت مربوط به مشکلات قلبی در بین ورزشکاران در هند با سایر نقاط جهان چندان متفاوت نیست. این موضوع به همان اندازه رایج است اما کمبود آگاهی بین ورزشکاران به چشم میخورد:” در هند نیز این آمار یک نفر از هر 500 نفر است اما همه با خطر زیاد مواجه نیستند. این موضوع در بین ورزشکاران جوان در هند نیز رایج است. این موضوع نباید از بازی کردن آنها جلوگیری کند. این فرد ممکن است با خطر کمی روبرو باشد. موارد با ریسک بالا شرایط بدی دارند اما اکثر آنها با خطر کمی مواجه هستند.
اگر امآرآی شکافی را نشان ندهد پس جای نگرانی نیست. اگر شکاف بیش از 10 درصد را نشان بدهد، فرد نیاز به مراقبت بیشتر دارد. تشخیص میزان خطر، اهمیت زیادی در مورد درمان ضخیم شدن ماهیچه قلب دارد. همه ورزشکاران در آغاز زندگی حرفهای باید مورد آزمایش قرار بگیرند. حتی اگر نتایج منفی باشد، آنها باید هر پنج سال این آزمایش را تکرار کنند چون هیچ سن خاصی برای رخ دادن این مشکل وجود ندارد.
وقتی ورزشکاران زیادی داشته باشید، با موارد بیشتری از این بیماری روبرو میشوید. اگر مشکلی دیده نشود میتوان آزمایش را هر پنج سال تکرار کرد. در غیر این صورت این آزمایش باید به صورت سالانه انجام شود. ژنها در بیماری ضخیم شدن ماهیچههای قلب ممکن است خود را در سن جوانی نشان نداده و کمی دیرتر هویدا شوند. اگر این اتفاق در سنین بالاتر رخ دهد، این بیماری نیز ملایمتر خواهد بود. موارد خطرناکتر در سنین پایین نمایان میشوند.”
شتی در پایان گفت:” یک بیماری دیگر نیز به نام ناهنجاری آریتمی بطن راست وجود دارد که دومین معضل رایج در جهان است و بیشترین موارد آن در ایتالیا دیده میشود. در سایر مناطق ضخیم شدن ماهیچههای قلب رایجترین مشکل است.
مشکل سوراو ( گانگولی ) انسداد عروق کرونری است که در هند رایجتر است. دلیل آن بیشتر به واسطه سبک زندگی و رژیم غذایی این کشور است. کربوهیدرات بیش از حد، پروتئین کم و چنین مواردی.”
اگر شما یا دوستانتان ورزشکار هستید، اطمینان حاصل کنید که حداقل در سن 18 سالگی آزمایشهای الکتروکاردیوگرام و اکوی قلب و تست کلسترول را در سن 21 سالگی انجام دادهاید. و از همه مهمتر دچار اضطراب بیش از حد نشوید.