فوتبالیستهای مسلمان ماه رمضان را چگونه سپری میکنند؟
هفتیک- دیدار دوشنبه شب لسترسیتی برابر کریستال پالاس در دقیقه 30 متوقف شد تا وسلی فوفانا و شیخو کویاته، بازیکنان مسلمان دو تیم، فرصتی برای باز کردن روزه خود داشته باشند.
این وقفه کمتر از یک دقیقه طول کشید و ویسنته گوآیتا، دروازهبان پالاس، ضربه شروع مجددش را به تاخیر انداخت تا هر دو بازیکن در کنار زمین با خوردن ژلهای انرژیزا روزهشان را باز کنند. این وقفه زودگذر به لطف سازماندهی ظفر اقبال، پزشک باشگاه پالاس، انجام شد که پیش از سوت آغاز بازی با برندان راجرز و روی هاجسون، سرمربیان دو تیم، به همراه گراهام اسکات، داور بازی، حرف زده بود.
در حالی که قوانین لیگ برتر این اجازه وقفه در طول بازی در صورت موافقت کاپیتانهای هر دو تیم پیش از آغاز دیدار را میدهد، دوشنبه برای اولین بار در تاریخ این لیگ بود که دیداری متوقف شد تا بازیکنان اجازه باز کردن روزه خود در ماه رمضان را داشته باشند- ماهی که مسلمانان در آن به مدت 29 یا 30 روز، بسته به چرخه ماه، از طلوع تا غروب آفتابی چیزی نمیخورند و نمینوشند.
لیگ برتر به باشگاهها اعلام کرده که اگر دوست دارند وقفههایی در دیدارهای بیشتر در طول این ماه مقدس داشته باشند، کاپیتانها میتوانند پیش از شروع بازی با داورها صحبت کرده و به توافق برسند. علاوه بر این آکادمیهای لیگ برتر اطلاعات بیشتری درباره ماه رمضان فراهم کردهاند تا به درک آیین مذهبی روزهداری، انجام تمرینات روزانه و سبک زندگی و “تعهد به حمایت از برابری، تفاوت و اتحاد” این لیگ کمک کند.
پیش از پایان ماه رمضان که در انگلیس بسته به رویت هلال ماه در 12 یا 13 مِی خواهد بود هشت بازی دیگر لیگ برتر در ساعت 8 شب برگزار میشود. دیدار دوشنبه برابر کریستال پالاس سومین دیداری بود که فوفانا با زبان روزه در ترکیب اصلی لستر حضور داشت و تمامی آنها حداقل 14 ساعت پس از آخرین وعده غذایی یا نوشیدنی او آغاز شد.
راجرز پس از دیدار برابر پالاس گفت:” او بازیکنی جوان در میانه ماه رمضان است؛ بنابراین در طول روز چیزی نمیخورد. این فوقالعاده است.
اگر به عملکرد او در نیمه نهایی جام حذفی در آخر هفته فکر کنید (لستر در 18 آوریل با یک گل برابر ساوتهمپتون به پیروزی رسی )، جایی که او در تمام طول روز چیزی نخورده بود و اولین وعدهاش را در فاصله 15 دقیقه پیش از آغاز بازی صرف کرد و سپس در بازی امروز که ساعت 8 شب شروع شد و او در تمام طول روز چیزی نخورده و ننوشیده بود و باز هم توانست در همان سطح بازی کند.
جایی بود که به این فکر افتادم که او را بیرون بکشم تا بتواند روی نیمکت کمی غذا بخورد و کمی از او مراقبت کنم. من با بازیکنان بسیاری که به باورهایشان پایبند بودند، کار کردهام و این به بسیاری از افراد قدرت میدهد. او قدرتی باورنکردنی برای بازی مداوم و تمرین در طول ماه رمضان پیدا کرده است. او استعدادی خاص و بازیکنی بزرگ برای ماست.”
پیش از آغاز دیدار لستر در نیمه نهایی جام حذفی که ساعت 6:30 غروب برگزار شد، فوفانا در ساعت 2:30 نیمه شب بیدار شد تا غذایی که باشگاه برایش آماده کرده بود را بخورد. او احتمالا پیش از دیدار لیگ برتر امشب برابر همان حریف باز هم از چنین برنامهای پیروی خواهد کرد. حمزه چودوری، هافبک تیم، و کولو توره، مربی تیم، نیز روزه میگیرند و باشگاه تا حد ممکن وعدههای غذایی برای تمامی بازیکنان و کارکنان مسلمان را تهیه میکند.
به گفته لیگ برتر، هر غذا یا نوشیدنی برای بازیکنان مسلمان که روزه هستند باید با برچسبهایی مشخص شود چون برای بازیکنان خاصی است که باید ژلهای پروتئینی یا نوشیدنیهای انرژیزا برای باز کردن روزه خود بین دو نیمه در طول دیدارهایی که دیرهنگام برگزار میشود، مصرف کنند.
بعضی از بازیکنان مسلمان ممکن است در طول ماه رمضان کمتر در دیدارها حاضر شوند؛ خصوصا دیدارهایی که پیش از غروب آفتاب برگزار میشود. پس از تساوی بدون گل منچستریونایتد با لیدز در یکشنبه گذشته از اوله گونار سولسشر پرسیده شد که آیا تصمیم او برای قرار دادن پل پوگبا روی نیمکت تا دقیقه 76 به دلیل تغییراتی در سطح آمادگی این بازیکن در طول ماه رمضان بوده است.
سرمربی یونایتد پاسخ داد:” میدانم که شما دین خودتان را میشناسید. آمادگی موضوع مهمی است و پل این کیفیت را دارد (که بیشتر از 15 دقیقه در حین روزه بازی کند). ما به این فکر کردیم که “آیا میتوانیم کمی زودتر این کار را انجام دهیم؟” شاید.”
***
پیش از آغاز ماه رمضان در انگلیس در روز دوشنبه 12 آوریل، اتلتیک به کارگاه آموزشی بین تیم زیر 23 سالههای واتفورد و نجوم اسپورت، سازمانی غیرانتفاعی که به دنبال حمایت و تقویت ورزشکاران مسلمان است، پیوست تا اطلاعات بیشتری درباره نحوه مراقبت باشگاههای فوتبال از بازیکنان مسلمان در طول ماه رمضان به دست آورد.
جمیل رشید، مدیر ارتباطات نجوم، در برنامه زوم گفت:” باید بدانید که حدود 1.6 میلیارد نفر در دنیا هستند که هر روز از طلوع تا غروب آفتاب روزه میگیرند. این افراد چه معلم، پزشک یا کسانی باشند که قهوه لاته شما را در استارباکس سرو میکنند، بخشی از زندگی روزانه شما هستند؛ بنابراین ما باید درک کنیم که در چه شرایطی قرار دارند. درک این که آنها در چه شرایطی هستند کمک به داشتن جامعه بهتر و درک بیشتر شما از همکارتان، هم بازیتان یا مدیرتان است و این رابطه را بهتر و قویتر میکند.”
نجوم در جلسهای یک ساعته اساس ماه اسلامی رمضان که یکی از ارکان دین اسلام (در کنار توحید، نماز، زکات و حج) است را به مربیان، تیم پزشکی و بازیکنان زیر 23 ساله واتفورد توضیح میدهد. رشید میگوید:” پس آنها هر روز صبح حدود ساعت 4:30 بیدار میشوند، غذایی (معروف به سحری) برای آغاز روز میخورند و سپس وقتی آفتاب در حدود ساعت 8:30 شب غروب کرد، نیز غذای دیگری (معروف به افطاری) میخورند تا روزه خود را باز کرده باشند. و این کار را به مدت 30 روز انجام میدهند.
این زمانی برای تفکر و قدردانی از نعمتهایی است که خدا به آنها داده و آنها سعی میکنند صبورتر باشند- بسیاری از مسلمانان در این مدت قرآن میخوانند که کتاب مقدس آنها است. آنها زمان زیادی را صرف خیریهها و اطعام سایر مردم در همین ماه میکنند.”
مسلمانان بالغ باید هر سال در ماه رمضان روزه بگیرند هرچند استثناهایی برای بعضی از گروهها مانند کسانی که بیمار، باردار، در حال شیردهی، در دوران قاعدگی یا مسافر هستند، وجود دارد. همانطور که نجوم در کارگاه آموزشی خود شرح میدهد، این مورد آخر است که در طول فصل روی فوتبالیستها تاثیر دارد: بعضی بازیکنان روی این تاکید دارند که هر روز روزه بگیرند، در حالی که سایرین شاید در طول تمرینات روزه باشند اما در روز مسابقات روزه نگیرند.
برای مثال جردن آیو از کریستال پالاس در روز دوشنبه در آن وقفه کوتاه بازی به کویاته ملحق نشد. اگر بازیکن غنایی تصمیم گرفت که در آن روز روزه نگیرد، احتمالا در روز دیگری از سال به جبران این کار روزه قضا میگیرد یا غذای فردی نیازمند را تامین میکند.
رشید میگوید:” باید این را بدانید که اگر ورزشکار مسلمان هستید و بازی خارج از خانه دارید، اجباری برای روزه گرفتن وجود ندارد. در حالی که بسیاری از مسلمانان در سفر نیز همچنان روزه میگیرند، ما به آنها توصیه میکنیم که این موقعیتی ایدهآل برای انجام این کار نیست، بنابراین آنها نیازی به این که روزه بگیرند، ندارند.”
محدودیتهای ویروس کرونا نیز باعث شده که الگوهای ماه رمضان کمی متفاوت شود: بیشتر مساجد در انگلیس مراسم کوتاهتری از شبهای خاص راز و نیاز که در آن معمولا قرآن با لحنی زیبا خوانده میشود را برگزار میکنند. کویاته اوایل این هفته در گفتگو با سایت پالاس به این نکته اشاره کرد که چطور دعاهای روزانهاش را با هم تیمیهایش به اشتراک گذاشته است. او گفت:” پس از تمرین به خانه او (کریستین بنتکه) میرویم. او در رمضان با من، ماما (ساخو) و جردن (آیو) همراه میشود. و شبها با ما دعا میخواند. این تجربه بسیار خوبی است.” نکته قابل توجه دیگر این است که بازیکنان در هنگام باز کردن روزه خود باید چه چیزهایی بخورند. چطور باید از تغذیه آنها مراقبت کرد؟
عباد الرحمان، موسس نجوم، در طول این کارگاه آموزشی با آکادمی واتفورد گفت:” البته، یک متخصص تغذیه با آن بازیکن صحبت خواهد کرد و نیازهای او را بررسی میکند اما عموما این وعدهها باید در طول ساعات شب پخش شود. این طور نیست که یک وعده غذا در حین باز کردن روزه و یک وعده غذا پیش از آغاز آن مصرف شود. این وعدهها در بین چند ساعت پخش میشود تا آنها فقط به خوردن دو وعده غذایی در روز و تغییر متابولیسم عادت نکنند. بسیاری از افراد در طول ماه رمضان وزن اضافه میکنند- این اتفاقی عجیب است اما رخ میدهد. اگر زیاد غذا نخورید و یک وعده در روز مصرف کنید، بدن شما شروع به ذخیره همان یک وعده میکند.”
نجوم جعبههایی را (مانند عکس زیر) که شامل تقویم، عسل، تسبیح، آب زمزم (آبی مقدس از چشمهای در مکه که بسیار مورد احترام است) و عطر گل (رایحهای با اساس روغن که معمولا در خاورمیانه توسط مردان استفاده میشود) به تمامی 92 باشگاه در هرم فوتبال انگلیس پیشنهاد داده است. آنها به دست بیش از 200 بازیکن در سراسر لیگها رسیدهاند.
این گروه همچنین به باشگاههای فوتبال در زمینه آسایش جسمی و احساسی بازیکنان مسلمان خدمات مشاوره ارائه میدهند، پرسشنامههایی را به باشگاهها میفرستند و راهنماییهایی در موضوعاتی مانند چگونگی ساخت نمازخانه برای بازیکنان مسلمان به همراه مسائل مورد توجه برای بازیکنان آکادمی در زمان زندگی با خانوادههای میزبان (پانسیون) انجام میدهند. نجوم امیدوار است که از طریق صحبتها، سمینارها و کارگاههای آموزشی خود بتواند باشگاههای فوتبال را برای مراقبت از بازیکنان مسلمان مجهز کند.
رشید میگوید:” منچسترسیتی واقعا به دنبال این پرسشنامههاست چون آنها متوجه شدهاند که بسیاری از بازیکنان آکادمی در سالن غذاخوری فقط میایستند. آنها گفتند که ما باشگاهی هستیم که مالکان مسلمان داریم و گوشت حلال در همه جای باشگاه پیدا میشود اما آنها نمیدانند که باید چه سوالاتی را مطرح کرده یا دنبال چه چیزی باشند.”
***
مدت زیادی از اولین فصل برگزاری لیگ برتر 93- 1992 گذشته است؛ فصلی که نعیم، هافبک تاتنهام، تنها بازیکن مسلمان در این رقابتها بود. گفته میشود لیگ برتر در سال 2021 میزبان 79 بازیکن مسلمان (از جمله بازیکنان حاضر در آکادمی) است.
پس از این که یحیی توره در سال 2012 مودبانه از دریافت یک بطری شامپاین پس از انتخاب به عنوان بهترین بازیکن میدان در دیدار برابر نیوکاسل خودداری کرد، نوشیدنی الکلی کنار گذاشته شد و جام کوچکی به جای آن قرار گرفت. در سال 2019 تحقیقی توسط دانشگاه استنفورد برای تخمین تاثیر جانبی بازی محمد صلاح و سادیو مانه، بازیکنان مسلمان، برای لیورپول انجام و مشخص شد که جرایم مربوط به احساسات ضد مسلمانان در فاصله دو سال پس از پیوستن آنها به این باشگاه به میزان 18.9 درصد در مرسیساید کاهش پیدا کرده است.
طرحهایی مانند لیگ نیمه شب رمضان نیز نشان دهنده آگاهی رو به رشد از بازیکنان مسلمان در فوتبال است. لیگ نیمه شب دیدارهای فوتبالی را در فاصله غروب تا طلوع آفتاب برای بازیکنان مسلمانی که شاید در طول این ماه مقدس کنار گذاشته شده باشند، در بیرمنگام برگزار میکند.
پایان ماه رمضان با جشنی سه روزه به نام عید فطر همراه است؛ تعطیلاتی آیینی که معمولا با نماز صبح، غذایی مفصل با خانواده و دوستان و رد و بدل کردن هدایا همراه است. محدودیتهای ویروس کرونا برای سفر و برگزاری دورهمی شاید باعث شود که رمضان امسال کمی متفاوت باشد اما حداقل باشگاههای فوتبال انگلیسی در تلاش هستند تا نیازهای بازیکنان مسلمان خود را درک کنند.
این واقعا عالیههه که به مذاهب بقیه احترام بزاریم و باعث صمیمیت بین انسان ها میشه و دیگه مسلمان ها تو کشوری های غیر اسلامی احساس بیگانه گی نمیکنن محبت بوجود میاد و دور نگاه این موضوع خیلی خوشایند است و میشه احساس کرد که ادما هر روز بهتر و بهتر انسانیت رو درک میکنن من واقعا خوشحال شدم 🙏❤