ماجرای عجیب در لیگ برتر؛ چگونه اسپانسر چینی، ساوتهمپتون را سرکار گذاشت
هفتیک- این قرارداد اسپانسری بیسابقه قرار بود راهگشای رشد تجاری ساوتهمپتون در آسیا باشد. اما در عوض به قراردادی برای پیراهنهای تیم تبدیل شد که پیگیری قانونی باشگاه علیه حامیان مالیاش را به همراه داشت. این معامله باعث شد که باشگاه برای یافتن شرکتی جدید در بازه باقیمانده تا فصل بعد به تقلا بیفتد.
تصمیم ساوتهمپتون برای قطع همکاری با ال دی اسپورتس (LD Sports)، تنها پس از گذشت 12 ماه از قرارداد سه ساله، پایان شراکت آنها را به همراه داشت؛ شراکتی که به دلایلی نادرست توجه همه را جلب کرده بود. اینکه «ال دی اسپورتس چه کسی – یا چه چیزی – است؟» یک پرسش متداول بود که در دوره کوتاهی که حامی اصلی باشگاه بودند، بسیار مطرح میشد.
تابستان قبل، این شرکت چینی خود را ” پلتفورمی جدید برای محتواهای ورزشی، بازاریابی و سرگرمیهایی کاملا نو” معرفی کرد و قراردادی به قیمت سالانه 7.5 میلیون پوند را امضا کرد: معاملهای بیسابقه برای ساوتهمپتون. مدیران سنت مِری از مبلغ هنگفت پیشنهادی و فرصت گسترش نام تجاریشان در چین خشنود بودند. به خصوص با توجه به اینکه گائو جیشانگ (تاجر چینی) 80 درصد سهام باشگاه را در اختیار دارد، نسبت به این فرصت بسیار مشتاق هم بودند.
با این حال طرفداران همیشه تردیدهای خودشان را داشتهاند و ثابت شد که حق هم با آنها بوده است. روز 25 آگوست اعلام شد که Sportsbet.io جایگزین ال دی اسپورتس به عنوان اسپانسر پیراهن باشگاه در فصل 2021-2020 خواهد شد. طبق بیانیه منتشر شده در سایت ساوتهمپتون:” ما در هفته گذشته تلاش داشتهایم تا تاییدیهای را مبنی بر مفید و مناسب بودن همکاری با ال دی اسپورتس به دست بیاوریم و چارهای جز این ندیدیم که فورا به این شراکت پایان بدهیم.”
مارتین سِیمِنز، مدیر اجرایی باشگاه، در پاسخ به پرسش اتلتیک که آیا فکر میکند نگرانیهای طرفداران به جا بوده است، گفت:” فکر میکنم در این زمینه که آنها چگونه رفتار کردهاند و چگونه به عنوان یک شریک از ما حمایت کردهاند، حق با هواداران بوده است. آنها به هیچ وجه ربطی به آقای گائو یا مالکان ندارند. کاملا درک میکنم که چرا ممکن است شخصی اینگونه فکر کند، چون در تئوری اینگونه به نظر میرسد، ولی آنها ربطی به هم ندارند. تنها ربط این است که اهل یک کشور هستند. ما آن حامی را انتخاب کردیم چون قصد داریم که به آن بازار راه پیدا کنیم.
ثابت شده است که حق با آنها (طرفداران) بوده است و این به خاطر آن است که بعد از همه گیری کرونا، معلوم شد که ال دی اسپورتس چندان شریک خوبی برای ما نیست. همانطور که گفتهام باید در چنین زمانی با مشاغل مختلف همدلی داشته باشیم ولی ما نمیتوانیم با عدم ارتباط و تبادل نظر در رابطه با قراردادمان همدلی کنیم.”
اواسط ماه آگوست، ساوتهمپتون از طریق طرف سومی متوجه شد که ظاهرا ال دی اسپورتس قادر به برآورده کردن وعدههایش نیست. این موجب شد که باشگاه فورا اقدام به بستن قراردادی با حامی جدیدی کند تا حداقل بخشی از خلا ناشی از معامله منتفی شده را پر کند. باشگاه اولین پرداخت به ارزش 7.5 میلیون پوند را دریافت کرده بود.
با توجه به شرایط کنونی و بازه کوتاه باقیمانده تا فصل جدید، منطقیترین گزینه گذاشتن اسم یک شرکت شرطبندی روی پیراهنشان بود؛ کاری که تا به حال نکرده بودند. اسپورتسبت. و ساوتهمپتون در گذشته با هم کار کردهاند و برای همین هم کامل کردن این قرارداد یک ساله تنها سه روز طول کشید. اتلتیک متوجه شده است که ال دی اسپورتس هیچ بندی را برای فسخ معامله در قرارداد نگنجانده بود و همین هم راه ساوتهمپتون را برای پیگیری قضایی باز کرد. گفته میشود که بلاتکلیفی مالی ناشی از ویروس کرونا، دلیل ناگهانی ناپدید شدنشان است. سیمنز میگوید:” طرفداران باید بدانند که ما آنها را تا هرجای دنیا که باشند، دنبال خواهیم کرد و پولمان را پس خواهیم گرفت ولی برای این فصل، مهم بود که حامی مناسب را پیدا کنیم تا بتوانیم از این مرحله بگذریم.”
وقتی به طور مشخص درباره پیگیری قانونی از او پرسیدیم، سیمنز گفت:” در حال بررسی آن نیستیم. (چون) قبلا انجامش دادهایم. کاری است که باید بکنیم. آنها قراردادی با ما دارند. ما تعهداتی داریم، آنها هم تعهداتی دارند و همه افراد اطراف ما به تعهدات خود عمل کردهاند. انتظار داشتیم که آنها هم همین کار را بکنند. کاملا واضح بود که (پیدا کردن یک راهحل) چند ماه زمان میبرد و ما چند ماه وقت نداریم. در ماه سپتامبر بازیها شروع میشود. به تعقیب آنها و یافتن راهحلی که باشگاهمان را از این وضعیت بیرون بیاورد، ادامه میدهیم ولی حس میکنیم که این کار ماهها وقت میخواهد و نه چند هفته.”
به اتلتیک گفته شده است که هدف ال دی اسپورتس گسترش نام تجاری آنها در بریتانیا – از طریق شراکت با ساوتهمپتون – بوده است و بعد از آن قصد داشتهاند که به راههای دیگر درآمد زایی، احتمالا شرطبندی، پا بگذارند. این شرکت چینی در تلاش دیگری برای گسترش اعتبارش، توانست باشگاه اسپانیول در دسته دوم لالیگا را قانع بکند که اسپانسر پیراهنهایشان، ریوریا مایا، را در ماه آگوست 2019 کنار بگذارند. این قرارداد اولیهای به مدت دوسال را برای ال دی اسپورتس به ارمغان آورد. آنها حتی برای حالتی که شراکت سودآور باشد، گزینه تمدید برای 24 ماه دیگر را در قرارداد گذاشته بودند.
ولی مشابه ساوتهمپتون، اسپانیول در شروع فصل 21-2020 بدون هیچ حامی مناسبی باقی مانده بود. تیم اسپانیایی هنوز نتوانسته شرکتی را برای پر کردن این خلاء پیدا کند. وقتی که ساوتهمپتون در ابتدای شراکتش با ال دی اسپورتس تایید کرد که حامیان جدیدش هنوز در بریتانیا تجارتی را راه اندازی نکردهاند، زنگ هشدار برای طرفداران ساوتهمپتون به صدا درآمد. آنها لینکی به آدرس www.ldsports.uk به طرفداران دادند. بعد از کلیک کردن بر آن، صفحهای برای طرفداران با پیام ” وبسایت ما هنوز راهاندازی نشده است…» باز می شد. بعد هم طرفداران تشویق میشدند که شرکت را در شبکههای اجتماعی دنبال کنند، در حالیکه اصلا آدرسی در اختیار آنها قرار داده نشده بود.
اسپانسر ساوتهمپتون که واضح بود از پیوستن به یک باشگاه لیگ برتر انگلیس هیجانزده هستند، برای اعلام شراکت جدیدشان با ساوتهمپتون نشستی خبری در چین برگزار کردند. تصاویر و فیلمهای زیادی از آن رویداد، دنیل ناکس، موسس شرکت را در جلو و مرکز نشست نشان میدهند. با این حال، کسی چیز زیادی در مورد ناکس نمیداند.
در یکی از وبسایتهای ال دی اسپورتس، نوشته شده که این شخص چینی-آمریکایی در بچگی به بریتانیا نقل مکان کرده و از سال 2000 تا 2004 در دانشگاه گرینویچ، در رشته فوتبال و مربیگری تحصیل کرده است. بعد از دانشگاه هم مربی باشگاه فوتبال میلوال شده است. با اینکه دانشگاه گرینویچ نتوانست تایید کند که ناکس دانشجوی آنها بوده است، وقتی که اتلتیک با میلوال تماس گرفت، آنها هیچ سابقهای از حضور ناکس در باشگاه نداشتند. در برخی از تصاویر و فیلمهای ال دی اسپورتس، رسانههای معروف غربی را نشان میدهند. مانند بیبیسی اسپورتس، اسکای اسپورتس و به طور جالبی، منچستر ایونینگ نیوز به همراه رسانههایی مانند AP و رویترز که گویی در آن رویداد حضور داشتهاند.
ویرجین مدیا، حامی سابق پیراهنهای ساوتهمپتون، رابطه نزدیکی را با طرفداران باشگاه داشت و غالبا رویدادهای خارج از ورزشگاه سنت مری را جزو کمپین Super Saints خودشان قرار میداد. ساوتهمپتون ولی صراحتا اعلام کرد که قرار است تمرکز ال دی اسپورتس به گسترش نام تجاریشان در چین و نه انگلستان، باشد.
توبی استیل، مدیر ارشد باشگاه، در گفتگو با یک فوروم هواداری گفت که انتظار وضعیت متفاوتی را داشته باشند:” ال دی اسپورتس به چین توجه میکند. ما از روز اول با این موضوع مشکلی نداشتیم. با آنها برای تولید محتواهایی مخصوص آن بازار کار کردهایم. کاملا درک میکنم که اسم آنها برای مردم اینجا ناشناخته باشد. فکر میکنم که با گذشت زمان بیشتر به چشم بیایند.
در این مرحله هیچ اطلاعات دیگری درباره اینکه آیا کارهایی را برای طرفداران ممکن است انجام بدهند یا نه، ندارم. واضح است که از ویرجین مدیا، که حضور پررنگی در بریتانیا دارد و یک برند بریتانیایی است، کاملا متفاوت هستند. به مرور شاید کارهایی در اینجا انجام دهند ولی دیگر اطلاعات دقیقی ندارم.”
ال دی اسپورتس ادعا کرده است که ناکس به بریتانیا سفر کرده تا یک فروشگاه لوازم ورزشی در شهر ساوتهمپتون افتتاح کند. اتلتیک نتوانسته است که هیچ مدرکی برای این ادعا پیدا کند؛ اگرچه یکی از سایتهای شرکت تصاویری را منتشر کرده که ظاهرا به این قضیه مربوط هستند و مردی را نشان میدهند که به یک ساختمان بلند شیشهای نگاه میکند.
با اینکه اتلتیک نتوانست این فروشگاه را پیدا کند، ال دی اسپورتس رویداد خیریهای را در شانگهای برگزار کرد تا ” برای آموزش فوتبال جوانان در چین، سرمایهای به ارزش 80 میلیون یوان (واحد پول چین) فراهم کند.” برای کمک به جمعآوری این پول، ساوتهمپتون اشیایی را به یک حراجی خیریه اهدا کرد. تصاویر رویداد، گائو را نشان میدهند که کنار خریدار یک جفت دستکش دروازهبانی امضا شده ایستاده است. اتلتیک مطلع شده است که تیم ساوتهمپتون در چین برای مقاصد تجاری به انباری از پیراهنهای امضا شده و دیگر اقلام یادگاری دسترسی دارد.
اتلتیک سعی کرد تا ال دی اسپورتس را پیدا کند ولی با پنج نام تجاری رو به رو شد که همگی ادعا داشتند نماینده آنها هستند؛ البته آخری کمی بعد از اعلام شدن شراکت با ساوتهمپتون غیب شد. در نهایت اتلتیک نتوانست با کسی از ال دی اسپورتس برای مصاحبه تماس بگیرد. هنوز هیچ بیانیه رسمی از ال دی اسپورتس درباره پایان یافتن شراکتشان با ساوتهمپتون دو سال زودتر از موعد، منتشر نشده است. سایمون چدویک، پرفسور ورزشهای اوراسیا در دانشگاه تجارت امیلون، معتقد است زوایای متفاوتی برای نگاه کردن به این اتفاق وجود دارد.
او به اتلتیک گفت:” دو جور میتوان به آن نگاه کرد. ممکن است که فقط یک تعداد گروه تاجر چینی باشند که میخواهند پول دربیاورند و با توجه به تجربه بیست ساله من در این حیطه، این افراد به شدت فرصت طلب هستند و خودشان را گرفتار اموری میکنند که هیچ دانشی به آن ندارند. ممکن است فقط همین باشد.
ولی، اگر چیزی پلیدتر و با هدایت دولتی، پشت این جریانات باشد- در حال حاضر هیچ مدرکی دال بر این ادعا وجود ندارد- پس دیگر واقعا اهمیتی ندارد. با وجود تصوری که از چین داریم، واقعیت این است که چین یک کشور مترقی با دموکراسی لیبرال نیست. هنوز یک اقتصاد سرمایهداری با هدایت دولت است. به شدت بوروکراتیک و دیوان سالار و فوقالعاده طبقاتی و با سلسله مراتب سفت و سخت است. تصمیمهای تجاری کاملا (از سلسله مراتب) بالا میروند و بعد دوباره به پایین برمیگردند، بنابراین تجارتهای چینی همیشه خیلی کند و پیچیده هستند. شاید آن ساختار نامنظم صرفا انعکاسی از بیشتر تجارتهای چینی باشد. شاید به هواوی، لنوو یا علی بابا فکر کنیم ولی اینها جزء اقلیت کوچکی هستند. همگی تحت سلطه سلسله مراتب هستند و همگی همیشه، به دولت چین تعلق دارند.”
به هر حال ال دی اسپورتس از همکاری با ساوتهمپتون به دنبال هر چیزی که بود، این معامله آنطور که باید پیش نرفت؛ به خصوص برای باشگاه که با توجه به قراردادی که سال پیش با کمپانی چینی بسته بودند، انتظار سالانه 7.5 میلیون پوند را برای سه سال آینده داشتند. مدیران ساوتهمپتون اعلام کردهاند هدف این معامله که اکنون شکست خورده، بهبود دادن شرایط مالیشان بوده و حالا چارهای جز تعقیب کردن این شرکت و یافتن جایگزینی بلندمدت برایشان نمانده است.