چگونه آنچلوتی، خامس را متقاعد کرد که به گودیسون‌پارک برود

اورتون نتوانست هویبرگ را بخرد ولی پس از این‌که سرمربی سابق میلان و رئال مادرید از علاقه‌اش به خامس گفت، آنها فرصتی دوباره برای قانع کردن او پیدا کردند.  آنچلوتی نیاز تیم برای خلاقیت و گل‌های بیشتر در خط میانی را پس از نتایج ضعیف فصل گذشته متوجه شد و آگاه بود که ستاره 29 ساله در برنابئو اضافی است.

هفت‌یک- این شروع زودهنگامی برای خامس رودریگس بود. با طلوع خورشید پنجشنبه، او بیدار شد و به سمت فرودگاه استانستد رفت تا به پرواز ساعت 7:30 برسد. مقصد او فرودگاه جان لنون شهر لیورپول بود برای شروعی تازه. در حالی‌که خامس رودریگس سوار جت خصوصی فرهاد مشیری، مالک اورتون، می‌شد و روی صندلی همان هواپیمای لوکسی که  24 ساعت قبل، آلان، مهاجم برزیلی را راهی مرسی ساید ‌کرد، می‌نشست، انتقالی که در این تابستان غیرممکن به نظر می‌رسید، در حال انجام بود.

8 ماه پیش، کارلو آنچلوتی به منطقه‌ای سفر کرد که مدتی بعد آنجا را “خانه” نامید تا سرمربی اورتون شود و برنامه بیدار کردن این غول را که مدت‌هاست به خواب فرو رفته را بچیند. در ابتدا خامس زیر نظر دنی دوناچی، مدیر بخش پزشکی باشگاه، در مرکز سلامت لیورپول تست‌های پزشکی را پشت سر گذاشت. سپس نوبت مرحله پایانی بستن قرارداد، بین نماینده‌های او، باشگاه اورتون و رئال مادرید رسید. پس از فصلی که اورتونی‌ها در رده دوازدهم کار را به پایان رساندند و قرار نیست در رقابت‌های اروپایی شرکت کنند و شرایط اقتصادی به شکل فزاینده‌ای آنها را زیر فشار قرار داده، آنچلوتی و اورتون چگونه توانستند بازیکن مورد نظرشان را جذب کنند؟

در ابتدا، مهم‌ترین چیز ارتباط است. در این مورد، باید به رابطه مربی و بازیکنی اشاره کنیم که می‌دانند چطور بهترین همکاری را با یکدیگر داشته باشند.  یک منبع به اتلتیک گفت:” کارلو بهترین نسخه خامس را در رئال مادرید به نمایش گذاشت. در کنار آنچلوتی، ستاره کلمبیایی تغییراتی در عملکردش ایجاد کرد و علاوه‌بر استعدادی که در حمله داشت، در کارهای دفاعی نیز فداکاری‌هایی از خود به نمایش می‌گذاشت.”

 

همکاری خامس و آنچلوتی از رئال مادرید آغاز شد؛ جایی‌که خامس بهترین فصل دوران حرفه‌ای‌اش را سپری کرد.

 

بعد از این‌که آنچلوتی به بایرن رفت، خامس را هم به آلیانز آره‌نا برد اما این ستاره کلمبیایی بهترین بازی‌هایش را بعد از اخراج کارلتو انجام داد.

 

آنچلوتی با آگاهی از شرایط خامس در رئال، توانست او را به گودیسون پارک ببرد.

 

این منبع تاکید دارد که این پویایی و حرکت رو به جلو، از تحسین و احترام دوسویه بین این دو نشات می‌گیرد تا رفاقت‌شان. شش روز پیش که آنچلوتی پستی در اینستاگرامش منتشر کرد که با صورتی خندان، تیمش را در پیش فصل رهبری می‌کرد،  لایک خامس از نگاه‌ها پنهان نماند.  مربی موفق ایتالیایی در توضیح عکس نوشته بود:” من به خریدهای سازنده اعتقاد دارم. نگرش و تعهد، کلید عملکرد خوب هستند.”

دیگر روابط کلیدی هم مسیر انتقال مشهورترین خرید اورتون در سال‌های اخیر را هموار کردند. دخالت کیا جورابچیان، مشاور مشیری که با ژرژ مندس، ایجنت پرتغالی خامس همکاری داشت- که برجسته‌ترین همکاری آنها، کمک به وولورهمپتون برای تبدیل شدن به یکی از تیم‌های قدرتمند لیگ برتر بود- هم در این انتقال حیاتی بود.

روز چهارشنبه، رودریگس با بابو، در رستورانی در منطقه میفیر لندن که بخشی از آن متعلق به جورابچیان است، ناهار خوردند.  او بارها با آنچلوتی که برایش جایگاهی مثل پدر دارد، راجع به این‌که در اورتون چه کارایی‌ای خواهد داشت و چرا باید برنابئو را به مقصد گودیسون ترک کند، تلفنی صحبت کرده بود.

حداقل بخشی از این مکالمات- درباره ترک مادرید- مربوط به مسائل اساسی فوتبال بود. در پایتخت اسپانیا، اوضاع برای برنده عنوان پسر طلایی خوب پیش نمی‌رفت و نشریات کلمبیا مدت‌ها بود منتظر انتقالی بودند که در پی آن او بتواند دوران فوتبالش را متحول کرده و به باشگاهی برود که به طور مداوم بازی کند (او فصل قبل تنها 8 بازی برای سفیدها انجام داد).

هوگو سرزو، روزنامه‌نگار نشریه مادریدی مارکا، درباره او گفت:” زین‌الدین زیدان از خامس خوشش نمی‌آمد و خامس هم زیدان را دوست نداشت. او به عنوان فوتبالیست در رئال مادریدِ حال حاضر جایی ندارد. سال قبل می‌خواست به اتلتیکومادرید برود ولی به او اجازه ندادند. پس از فصلی با فرصت‌های معدود، طبیعی است که رئال بخواهد او را بفروشد. حقوقش بالاست. اورتون می‌تواند حقوقش را بپردازد و آنچلوتی هم آنجاست- دو فاکتور تعیین‌کننده.

هیچ چیز مثل فصل اول آنچلوتی برایش نبود که سرمربی ایتالیایی توانست بهترین بازی را از خامس بگیرد. او گل می‌زد و پاس گل می‌داد ولی آنچلوتی رفت و دیگر هیچ چیز مثل قبل نبود. او در تیم بنیتس و زیدان نتوانست جا بیفتد. در فینال چمپیونزلیگ 2017 در کاردیف، او حتی روی نیمکت هم نبود. فصل قبل هم ثابت شد که او جایی در رئال زیدان نخواهد داشت. ”

نشریات اسپانیایی مدت‌ها درباره مقصد بعدی خامس گمانه‌زنی می‌کردند. او تابستان گذشته، انتقال به تیم قبلی آنچلوتی یعنی ناپولی را رد کرد و انتقال به رقیب رئال یعنی اتلتیکو هم نهایی نشد. هفته گذشته گزارش‌هایی در مادرید منتشر شد که توافق‌ها برای انتقال او به اورتون انجام شده ولی هنوز کار نهایی نشده است. آنها به جذب خامس علاقه‌مند بودند ولی هنوز خیلی کارها برای نهایی شدن پیش رو بود- به خصوص در مورد مسائل مالی و دیگر بندها که در نهایت اورتون با رقمی حدود 20 میلیون پوند انتقال را نهایی کرد.

***

خامس اولین نامی نبود که آنچلوتی پس از این‌که در ماه دسامبر به عنوان مربی اورتون انتخاب شد، به اعضای هیئت مدیره باشگاه اعلام کرد. اولین درخواست او در ژانویه، هافبک جدید تاتنهام، پی‌یر امیل هویبرگ بود.  ولی صحبت از انتقال خامس از همان ابتدا مطرح شده بود و تلاش برای جذب او نشان از این دارد که مربی ایتالیایی و مشیری چقدر هم‌نظر هستند. یک منبع فاش کرده که اورتون به این صورت توانست آنچلوتی را جذب کند که او را قانع کرد که “پروژه آنها از این پس بسیار جدی خواهد بود، هم از لحاظ مربی و هم از لحاظ سرمایه‌گذاری و خرید‌ها. ”

اورتون نتوانست هویبرگ را بخرد ولی پس از این‌که سرمربی سابق میلان، چلسی و رئال مادرید از علاقه‌اش به خامس گفت، آنها فرصتی دوباره برای قانع کردن او پیدا کردند. آنچلوتی نیاز تیم برای خلاقیت و گل‌های بیشتر در خط میانی را پس از نتایج ضعیف فصل گذشته متوجه شد و آگاه بود که ستاره 29 ساله در برنابئو اضافی است. هر چند که هافبک کلمبیایی به ندرت توانست به عملکردی مشابه جام جهانی 2014 کفش طلای رقابت‌ها را برایش به ارمغان آورد، برسد (شاید هیچ‌گاه هم نرسید) ولی او همچنان بازیکن با کیفیتی به حساب می‌آمد.

راضی کردن مشیری که مدت‌هاست مشتاق حضور یک بازیکن بزرگ در گودیسون است و در همین راستا برای جذب زلاتان ابراهیموویچ، رابین فان پرسی و سسک فابرگاس تلاش کرده بود، به هیچ‌وجه دشوار نبود. جذب خامس هم از لحاظ ورزشی و هم تبلیغاتی به نفع باشگاه است و شرایط تیم را هم داخل و هم خارج زمین بهبود می‌بخشد. یک منبع به اتلتیک گفت:” کارلو معتقد است که خامس می‌تواند به روزهای اوجش بازگردد که در این صورت کمک زیادی به اورتون خواهد کرد، بازیسازی می‌کند و مکمل با کیفیتی برای مهاجمان خواهد بود.”

 

به خدمت گرفتن خامس از لحاظ تجاری هم اهمیت زیادی برای اورتون داشت و به رشد برند این باشگاه در آمریکای جنوبی کمک زیادی خواهد کرد.

 

دیگر وجه این انتقال که برای باشگاه از اهمیت بالایی برخوردار بود، دنبال‌کننده‌های پرتعداد خامس در شبکه‌های اجتماعی است.  او 46 میلیون فالوور دارد، بیشتر از منچستریونایتد، لیورپول، لوئیس همیلتون و تایگر وودز.  او در کلمبیا یک سلبریتی بزرگ است، کشوری که نقشی کلیدی برای گسترش برند اورتون در آمریکای جنوبی ایفا خواهد کرد.  با پیوستن خامس به هموطنش یری مینا- و ریچارلیسون، برنارد و آلان که نماینده برزیل هستند- شرایط باشگاه برای بازاریابی در این منطقه بسیار مساعد است.

باشگاه تبلیغات آنلاینش را در منطقه آمریکای جنوبی گسترش خواهد داد، منطقه‌ای که پیش از کووید 19 از لحاظ اقتصادی رو به رشد بود، به خصوص برزیل.  کارنامه درخشان خامس، او را به بهترین گزینه تبدیل می‌کند که بخشی از دنبال‌کننده‌هایش به هواداران باشگاه تبدیل شوند.

***

با نزدیک شدن به اعلام رسمی انتقال خامس، شور و هیجان در مرسی ساید موج می‌زند- با توجه به این‌که بازیکنانی با چنین سطح بالایی به ندرت راهی اورتون می‌شوند- ولی از جام جهانی درخشان خامس، مدت زیادی گذشته و او فراز و فرودهای بسیاری در این مدت تجربه کرده است. خامس در آن تابستان با 63 میلیون پوند به رئال آنچلوتی پیوست- در آن زمان او چهارمین انتقال گرانقیمت تاریخ بود- و با چنین رقم انتقالی، بار سنگینی روی دوش او قرار گرفته بود. عملکرد او در ابتدا خوب بود و در فصل اول در 46 بازی، 17 گل زد و 18 پاس گل ارسال کرد. بهترین دوران فوتبال او تحت هدایت آنچلوتی رقم خورد؛ مربی‌ای که ستاره کلمبیایی ارتباط نزدیکی با او داشت.

یک منبع از رختکن رئال که شناخت خوبی از دوران خامس در پایتخت اسپانیا دارد، گفت:” او هیچ‌گاه در رئال جا نیفتاد. گاهی بازیکنان به خاطر عملکردشان جذب می‌شوند و گاهی به خاطر این‌که چهره تبلیغاتی‌اند. هنگام خرید او، هر دو گزینه تایید شده بود. ولی او در زمین، به اندازه‌ای که خارج از زمین از اهمیتش صحبت می‌کردند، این حس مهم بودن را نداشت. او خوش اخلاق و گوشه‌گیر است و در رختکن کم حرف می‌زند.  خیلی اهل بیرون رفتن و صحبت کردن نیست. حتی وقتی بازی نمی‌کند هم خوش اخلاق است.

او می‌تواند کارهای خارق‌العاده‌ای انجام دهد ولی برخی بازیکنان، ثبات بی‌نظیری داشته‌اند: کریم بنزما، کریستیانو رونالدو، تونی کروس و لوکا مودریچ. از خامس انتظار می‌رفت در این سطح ظاهر شود ولی او هیچ‌گاه نتوانست. انگار که او نمی‌توانست انتظارات در مورد درخشش‌اش در هر بازی را تحمل کند و انگیزه خود را حفظ کند تا در هر بازی خوب ظاهر شود.” گاهی او می‌توانست توجه را به خود جلب کند، به خصوص در فصل 17-2016 که 11 گل در 33 بازی زد ولی خامس تحت هدایت بنیتس و زیدان، نمی‌توانست مثل دوران آنچلوتی روان بازی کند.

این منبع که در رئال مادرید حضور دارد گفت:” مشکل این بود که رقابت بین او و ایسکو برای یک پست بود. مادرید باید 3-3-4 بازی می‌کرد.  گرت بیل، بنزما و رونالدو به صورت اتوماتیک در ترکیب بودند.  مودریچ و کروس هم انتخاب‌های دائم مربی بودند. رقابت بین او و ایسکو برای پست شماره 10 بود.  برای مثال اگر که بیل مصدوم می‌شد، مربی می‌توانست از خامس استفاده کند ولی بنزما و رونالدو دائم در عمق دفاع حریف توپ‌گیری می‌کردند و لوکاس واسکز گزینه اصلی مربی برای بازی کردن در کنار آنها بود.

پای چپ خامس فوق‌العاده است، کیفیت بی‌نظیری دارد ولی شاید او باید در هر دو فاز بازی (دفاع و حمله) شرکت می‌کرد. او در حرکت رو به عقب و شرکت در فاز دفاع دچار مشکل می‌شد.  ایسکو این کار را انجام می‌داد و راستش را بخواهید، خیلی هم خوب بود. آمار دوندگی ایسکو در زمین عالی بود.  ولی در مورد خامس، انگار که فشار شدیدی روی او قرار داشت.”

منابع نزدیک به باشگاه معتقدند که ایسکو از این‌که خامس “باید” بازی می‌کرد، ناراحت بود و حداقل یکی از کادر فنی را تحت فشار قرار داده بود که اگر فرصت کافی به او نرسد، تیم را ترک خواهد کرد. یک منبع دیگر نزدیک به رئال مادرید گفت:” گاهی مربیان باید خامس را بازی می‌دادند، حتی اگر با این کار مخالف بودند.  در روزهای اول حضور خامس، رئیس باشگاه مستقیما نمی‌گفت که “خامس باید بازی کند” ولی اگر بازی نمی‌کرد، روز بعد مارکا تیتر می‌زد که بهترین بازیکن تیم روی نیمکت است و می‌شد فهمید که این تیترها از کجا می‌آمد.

 

خامس و اورتون هر دو به دنبال احیای روزهای خوب گذشته‌شان هستند و این هدف مشترک می‌تواند به سود هر دو طرف باشد.

 

اما موضوع پیچیدگی‌های دیگری هم داشت. وقتی خامس به رئال آمد، کاسمیرو اسم بزرگی نبود ولی مربیان متوجه شدند که برای ایجاد توازن در خط میانی به او نیاز دارند.  این باعث شد که رقابت بین بازیکنان فشرده‌تر شود. همیشه رقابت وجود داشت.  کاسمیرو، ایسکو و واسکز شهرت او را نداشتند ولی در تیم عملکرد بهتری داشتند.”

ایده جذب خامس در ذهن آنچلوتی که در سال 2015 توسط رئال اخراج شده و در سال 2016 به بایرن پیوسته بود، اجتناب‌ناپذیر بود. او در سال 2017 با قرارداد قرضی 2 ساله این کار را انجام داد. او که به خاطر مصدومیت‌های دوران ابتدایی حضورش در بایرن افت کرده بود، تحت هدایت یوپ هاینکس، جانشین آنچلوتی، خوش درخشید، مربی‌ای که اسپانیایی حرف می‌زد و در نیمه دوم فصل، خامس را به یک بازیکن کلیدی در تیمش تبدیل کرده بود. او در مرکز زمین و کمی عقب‌تر از معمول بازی می‌کرد و به عنوان ترکیبی از یک بازیساز خط عقب و یک هافبک هجومی، نقش برجسته‌ای در تیمش داشت و مقابل تیم اصلی‌اش یعنی رئال، خوش درخشید و در شکست بایرن مقابل سفیدها، در نیمه نهایی چمپیونزلیگ گلزنی هم کرد.

با گذشت زمان، این‌طور به نظر می‌رسید که هیچ مربی‌ای نمی‌تواند از او عملکردی با ثبات بگیرد و علت آن شاید این بود که او توانایی‌های متعددی داشت.  بایرن در هر پست یک متخصص داشت و از توماس مولر به عنوان متصل‌کننده خط هافبک و حمله استفاده می‌شد.  همانطور که در جدول پایین می‌بینید، خامس در فصل آخرش در بایرن، 1138 دقیقه بازی کرد که کم‌ترین آمار او پس از فصل اول حضورش در پورتو در فصل 11-2010 است.  در مجموع، او از لحاظ زمان بازی کردن، فصل به فصل رو به افت رفته که البته دلایلی که اهمیت چندانی هم ندارند نیز در این موضوع تاثیرگذار بودند.

 

کاهش زمان بازی خامس با افزایش سن

 

اما وقتی او بازی می‌کرد، آمارش در 90 دقیقه، در بین بهترین‌های تیم است.

 

آمار گل‌ها و پاس گل‌های خامس از فصل 11-2010

 

بایرن در آن مقطع تصمیم گرفت که بند خرید 42 میلیون یورویی او را فعال نکند که این تصمیم آنها با سوالات بسیاری همراه شد.  خامس بعدها در مصاحبه با دنیل هبیف (توضیح مترجم: یکی از معروف‌ترین سخنرانان انگیزشی اسپانیایی زبان دنیا) گفت:” آلمانی‌ها خیلی مردم سردی هستند؛ هر چند که از من در باشگاه استقبال خوبی شد و من را خیلی دوست داشتند. زندگی کردن در آنجا آسان نیست، دشوار است زیرا هوا معمولا منفی 20 درجه است و این برایم خیلی سخت بود. روزهایی بود که ساعت 9 سر کار می‌رفتم، ماشین را روشن می‌کردم و وقتی دماسنج را نگاه می‌کردم، عدد منفی 28 را نشان می‌داد. تعجب می‌کردم و می‌گفتم:” من با این سرما، اینجا چه کار می‌کنم؟”

این‌که زیدان و بایرن او را نخواستند، به نظر تاثیری در اعتماد به نفس بسیار بالای او نداشته است.  هفته گذشته او در مصاحبه‌ای اینترنتی اعلام کرد که بهترین بازیکن تاریخ کلمبیاست و همین باعث جنجال بسیاری شد. همکاری دوباره با آنچلوتی در گودیسون پارک، فرصت خوبی برای او است تا فرم خوبش را بازیابی کند و استعدادش را در یک صحنه جدید به نمایش بگذارد. با خصوصیاتی که او دارد و می‌تواند در کناره‌ها و مرکز بازی کند، انتظار می‌رود که او به یک عنصر کلیدی در خلاقیت خط میانی تیم اورتون تبدیل شود.

اورتون از مدت‌ها قبل به دنبال بازیکنی بوده که از کناره‌ها حرکت کرده و در گلزنی و دادن پاس گل مشارکت کند.  فصل گذشته هیچ هافبکی بیش از گیلفی سیگوردسن  و برنارد برای آنها گل نزد (3 گل) یا بیش از 3 پاس گلِ سیگوردسن ارسال نکرد. از این منظر، نیاز به وجود بازیکنی مثل خامس مشخص است.

زمان مشخص خواهد کرد که آیا سمت راست زمین، جایی است که او بیشتر به بازی گرفته خواهد شد یا نه. آنچلوتی در کتاب خود یعنی “رهبری عملگرا” نوشت:” در حضور کریستیانو، در ابتدا به نظرم آسان‌ترین کار این بود که او و بنزما را به عنوان مهاجم بازی دهم. اگر اینطور بازی می‌کردیم، می‌توانستم خامس را در سمت راست بازی دهم و بازیکن دیگری را در خط میانی به زمین بفرستم.  برخی می‌گفتند من به این خاطر به خامس بازی می‌دهم که رئیس باشگاه هزینه هنگفتی برای خریدش انجام داده ولی علتش این نبود. من به این علت خامس را به زمین می‌فرستادم که او کیفیت فوتبالی بالایی داشت. او خودخواه نبود و سخت تلاش می‌کرد- یک حرفه‌ای واقعی.”

با استعداد، مشهور و سخت‌کوش. از بسیاری جهات، خامس ذهن مربی جدیدش را درگیر کرده بود. به علاوه این احساس وجود دارد که اگر یک نفر بتواند خامس را به اوجش برگرداند، سرمربی ایتالیایی خواهد بود. یک منبع گفت:” آنچلوتی با حضور بازیکنان متوازن و با کیفیتی که در اختیار دارد، به راحتی به آنها اعتماد می‌کند.  شاید او بتواند خامس را بیدار کند.”

 

عنوان اصلی مقاله: How Everton landed James Rodriguez نویسنده: Patrick Boyl و Greg O'Keeffe نشریه / وبسایت: The Athletic زمان انتشار: سپتامبر 2020
کلمات کلیدی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 دیدگاه ارسال شده است