چرا آبراموویچ مسئولیت “نظارت” بر چلسی را واگذار کرد و این چه معنایی دارد؟

بازیکنان چلسی همزمان با بقیه از تصمیم آبراموویچ باخبر شدند. وقتی اعضای تیم اول شنبه شب برای صرف شام در هتل‌شان در نزدیکی ورزشگاه ومبلی حضور پیدا کردند، این بیانیه به صورت زنده در سایت رسمی این باشگاه قرار گرفت و چندین نفر از بازیکنان فورا این سوال را مطرح کردند که چنین اتفاقی چه معنایی دارد.

هفت‌یک- رومن آبراموویچ شنبه شب فوتبال انگلیس را با انتشار بیانیه‌ای دو پاراگرافی و اعلام تصمیمش برای سپردن چلسی به نظارت و مراقبت متولیان بنیاد خیریه این باشگاه در شوک فرو برد.

در شب فینال جام اتحادیه که می‌تواند نوزدهمین جام قهرمانی مهم را از زمان حضور سرنوشت‌ساز او در نقش مالک این باشگاه برای آنها به ارمغان بیاورد (توضیح مترجم: چلسی شب گذشته در ضربات پنالتی مغلوب لیورپول شد)، اعلام این خبر سوالات بسیاری را درباره حال و آینده چلسی و مالکیت آبراموویچ مطرح کرده است. اتلتیک در این مقاله سعی دارد برخی از مسائل کلیدی را تا حدی روشن کند.

***

در این بیانیه چه آمده است؟

این بیانیه شنبه شب و با تنها 110 کلمه منتشر شد.

متن این بیانیه به این شرح است:” در طول 20 سال حضورم به عنوان مالک باشگاه چلسی، همیشه نقشم را به عنوان حافظ این باشگاه دیدم که کارش حصول اطمینان از این است که ما تا اندازه‌ای که می‌توانیم موفق باشیم و ساختاری برای آینده بنا کنیم؛ در حالی که نقش مثبتی در جوامع خودمان هم داشته باشیم. من همیشه سعی کردم تصمیمات را در بهترین شرایط به سود باشگاه و با قلبم بگیرم.

 

تا پیش از اتفاقات دو سال قبل که باعث شد ویزای آبراموویچ در انگلیس تمدید نشود، او چهره‌ای همیشه حاضر روی سکوهای استمفوردبریج بود.

 

من به این ارزش‌ها متعهد هستم. به همین دلیل است که امروز نظارت و مراقبت از باشگاه چلسی را به متولیان بنیاد خیریه چلسی می‌سپارم. باور دارم که آنها در حال حاضر در بهترین موقعیت برای مراقبت از منافع این باشگاه، بازیکنان، اعضا و هوادارانش هستند.”

***

آیا این اقدام دائمی است؟ حالا چه کسی مالکیت چلسی را برعهده دارد؟

اجازه دهید اول به سوال دوم جواب دهیم که پاسخ دادن به آن آسان‌تر است چون جوابش همان جواب دیروز و تمام روزهای گذشته از ژوئن 2003 است: رومن آبراموویچ. این مرد 55 ساله روسی هنوز صددرصد مالکیت چلسی را از طریق یک شرکت هولدینگ در بریتانیا به نام فوردستم لیمیتد (Fordstam Limited) در اختیار دارد.

این بیانیه درباره سپردن “نظارت و مراقبت” این باشگاه به بنیاد خیریه تغییری در این واقعیت ایجاد نمی‌کند. هیچ سهامی انتقال پیدا نکرده، درخواستی برای دریافت تایید لیگ برتر روی تغییر کنترل ارسال نشده و فوردستم- و بنابراین آبراموویچ- همچنان “شخص اول” یا به عبارتی دیگر رییس این باشگاه مانده است.

پس چرا این مرد روس بسیار متمول که در دهه 1990 روابط تجاری با دولت روسیه داشته می‌خواهد این احساس را ایجاد کند که از ارزشمندترین دارایی غیر روسی‌اش فاصله گرفته است؟

این سوال را در ذهن داشته باشید.

در این بین اجازه دهید به خودمان یادآوری کنیم که آبراموویچ پس از حمله روسیه به کریمه در سال 2014، از سوی دولت‌های آمریکا، بریتانیا یا هیچ دولت دیگری تحریم نشد.

و او همچنین پس از این که سرویس مخفی روسیه سعی کرد سرگی اسکریپال، افسر سابق روسی، به همراه یولیان، دخترش، را در سال 2018 در سالزبری به قتل برساند نیز مورد تحریم قرار نگرفت، هرچند بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، می‌تواند تایید کند که این اقدام اشتباهی است. نه، این میلیاردر فقط حق زندگی در این کشور را از داد و همین باعث شد که برای دریافت شهروندی رژیم صیهونیستی و سپس پرتغال اقدام کند.

ما همچنین باید به یاد داشته باشیم که آبراموویچ، چلسی و وکلای او همیشه نزدیکی او به کرملین یا هر دلیلی برای تحریم شدن او را تکذیب کرده‌اند. همانطور که آنها همیشه روی کاغذهای سربرگ‌دار و به صورت رسمی به آن اشاره می‌کنند، او فقط یک تاجر موفق است که از قضا روسی است.

این ادعایی است که بسیاری از افراد حاضر در فهرست رو به رشد روس‌های تحریم شده از سوی بریتانیا در گذشته مطرح کرده‌اند و بدون شک بعضی از افراد اضافه شده به این فهرست در روزها و هفته‌های آتی نیز به آن اشاره خواهند کرد. گفته می‌شود که اکثر روس‌های حاضر در فهرست بریتانیا از سال 2014 در این فهرست قرار گرفته‌اند.

***

بنیاد چلسی، خیره‌ای که نظارت بر کمپین مخالفت با یهودستیری، پروژه‌های اجتماعی و سایر اهداف نیکوکارانه این باشگاده را برعهده دارد، تا چه زمانی باید به “نظارت و مراقبت” از این باشگاه بپردازد؟

پاسخ صادقانه این است که هیچکس نمی‌داند چون هیچکس نمی‌داند که آیا او تحریم می‌شود یا خیر.

اگر آبراموویچ در لیست تحریم قرار بگیرد، این خیریه به جایگزینی موقت برای تغییر مالکیت بسیار فوری و واقعی تبدیل می‌شود.

 

موسسه خیریه چلسی که آبراموویچ مسئولیت نظارت و مراقبت از باشگاه را به آن سپرده، در مخالفت با یهودستیزی هم فعالیت می‌کند.

 

اگر هم تحریم نشود که چه اهمیتی دارد؟ آبراموویچ همچنان مالک این باشگاه خواهد بود، افرادی که سال‌هاست به آنها اعتماد دارد همچنان مدیریت آن را برعهده خواهند داشت و هر زمان که تصمیم به فروش آن بگیرد، درخواستی برای این اقدام ارائه می‌کند. با توجه به تمامی این موارد، واقعا مهم است که این شرایط تا چه زمانی ادامه دارد؟

***

اگر آبراموویچ تحریم شود چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

افرادی هستند- که مشخص نیست با این باشگاه صحبت‌ کرده‌اند یا خیر- که باور دارند اگر این اتفاق رخ دهد و آبراموویچ تحریم شود، هیچ مشکلی برای چلسی پیش نخواهد آمد.

دلیل چنین ادعایی این است که اولا آنها شرکتی ثبت شده در بریتانیا هستند که هیچ ارتباطی با روسیه ندارند، دوما آنها تجارتی به حساب می‌آیند که فصل گذشته بیش از 400 میلیون پوند درآمد داشته، با پول نقد در بانک و درآمدی بیشتر در هر ماه از طریق حق پخش تلویزیونی، شرکای تجاری و درآمد ورزشگاهی و سوما آنها حالا توسط یک خیریه اداره می‌شوند. بنابراین چه اتفاق بدی ممکن است برای‌شان رخ دهد؟

اما افراد دیگری هم هستند- که مشخص نیست قوانین تحریم‌های بریتانیا را خوانده باشند یا خیر- که این سوال را مطرح می‌کنند که چطور یک شرکت تحت مالکیت فردی تحریم شده می‌تواند به کارش ادامه دهد. برای مثال، آنها به این نکته اشاره می‌کنند که حساب‌های این شرکت در بانک‌های بریتانیایی مسدود می‌شود که یعنی حق برداشت یا واریز پول وجود ندارد و هیچ شرکت بریتانیایی نمی‌تواند با این باشگاه تجارت کند. چطور یک باشگاه فوتبال بدون دسترسی به حساب بانکی برای پرداخت دستمزد اعضا یا پرداخت قبوض می‌تواند به کارش ادامه دهد؟

پس این سوال مطرح می‌شود: آیا دولت بریتانیا واقعا اجازه می‌دهد یکی از موفق‌ترین و محبوب‌ترین باشگاه‌های فوتبال این کشور ورشکسته شود؟

این دولت مطمئنا نمی‌خواهد چنین اتفاقی رخ دهد. پس هدف تحریم آبراموویچ یا هر کس دیگری که مالکیت دارایی‌ای را برعهده دارد که برای مردم بریتانیا ارزشمند است چیست، اگر واقعا تاثیری نداشته باشد؟

شاید سهام‌ها بتوانند به این خیریه منتقل شوند تا این متولیان بتوانند روند فروش قانونمندی را مدیریت کنند. شاید این شرکت بتواند به عنوان مجری روند فروش را تسریع ببخشد. شاید این باشگاه به صورت موقت به عنوان دارایی ملی به حساب آمده و توسط نادین دوریس، وزیر فرهنگ، اداره شود.

 

پیش از این هم مسئولیت امور روزانه باشگاه چلسی برعهده مارینا گرانوفسکایا بود و آبراموویچ تنها در مسائل کلان ابراز نظر می‌کرد.

 

چون مسئله این است که قوانین تحریم‌های بریتانیا کاملا جدید هستند و آنها پیش از این هرگز مجبور نبوده‌اند که با افرادی مانند آبراموویچ یا دارایی‌هایی مانند چلسی سر و کار داشته باشند.

اگر آبراموویچ تحریم شود، هیچکس نمی‌تواند از هیچ چیز مطمئن باشد که در واقع همان حسی است که اوکراینی‌ها در حال حاضر و پس از حمله روسیه دارند.

***

این از نظر قانونی چه معنایی دارد؟

در واقع معنای خیلی خاصی ندارد. تنها یک جمله در بیانیه آبراموویچ به اقدامی که قصد انجامش را دارد، اشاره کرده است. آنجایی که می‌گوید “سپردن نظارت و مراقبت از باشگاه چلسی به متولیان بنیاد خیریه چلسی”. با این حال، سوال اینجاست که چنین چیزی در عمل چه معنایی دارد.

استوارت هچر، وکیل ورزشی، که شریک حقوقی در شرکت تضامنی با مسئولیت محدود فراسترز است به اتلتیک گفته که این کلمه “نظارت” معنای حقوقی ندارد.

بنابراین سپردن “نظارت و مراقبت” به این متولیان با این که آبراموویچ “مالکیت” را به این متولیان بسپارد، کاملا متفاوت است.

هچر شرح می‌دهد:” در حالی که بیانیه روی سایت چلسی می‌گوید او نظارت را به متولیان بنیاد چلسی سپرده، به این نکته اشاره نشده که او از چه چیزهایی دست کشیده است. سهامدار عمده می‌تواند از نظر تئوری می‌تواند سهام‌ها را واگذار کرده یا قدرت وکالت را تا تاریخ مشخص به سایر افراد منتقل کند. بنابراین این بیانیه هیچ جزییاتی را شرح نداده و اعلام نکرده که او سهامی را واگذار کرده و در نتیجه شرایط کنترل، حق رای و تصمیم‌گیری مشخص نیست.”

از آنجایی که آبراموویچ به جای مالکیت تنها نظارت را به این متولیان سپرده، پس او همچنان شخص اول در چلسی است.

 

حضور آبراموویچ برگ جدیدی در باشگاه چلسی رقم زد و جدایی احتمالی او برای هواداران این باشگاه بسیار نگران‌کننده خواهد بود.

 

شخص اول معمولا به کسی گفته می‌شود که بیش از 25 درصد سهام یا حق رای در یک شرکت را در اختیار داشته باشد، حق انتصاب یا برکناری اکثریت اعضای هیئت مدیره با او باشد یا بتواند تاثیرگذاری و کنترل قابل توجهی را اعمال کند. اتلتیک متوجه شده که آبراموویچ سهام یا حق رای را از خودش یا از فوردستم لیمیتد که شرکت اصلی چلسی است، منتقل نکرده و آبراموویچ طرف کنترل‌کننده نهایی است.

هچر اظهار داشت:” اگر این اتفاق رخ ندهد، پس عملا هیچ چیز در زمینه کنترل این باشگاه تغییر نکرده و این صرفا ژست ایجاد فاصله بین این باشگاه و رومن آبراموویچ در شرایطی است که نمایندگان مجلس بریتانیا خواهان اعمال تحریم علیه این تاجر هستند.”

چلسی مدعی شده تصمیماتی که معمولا آبراموویچ می‌گرفت، حالا برعهده متولیان بنیاد خیریه قرار داده شده است. وقتی اتلتیک خواهان توضیج اساس حقوقی این انتقال تصمیم‌گیری یا هر انتقال قراردادی کنترل این باشگاه شد، چلسی حاضر به توضیح بیشتر یا اظهار نظر نشد.

***

این متولیان چه کسانی هستند؟

شش متولی در بنیاد خیریه چلسی حضور دارند که سرشنا‌س‌ترین آنها بروس باک، مدیر این باشگاه، است- وکیلی که به انتقال مالکیت به آبراموویچ در جولای 2003 کمک کرد و از آن زمان جز نفرات شناخته شده مدیریت این باشگاه بوده- و اِما هِیز، سرمربی تیم زنان چلسی، نیز در بین آنها حضور دارد.

 

بروس باک که به آبراموویچ درخرید باشگاه لندنی کمک کرد، یکی از اعضای خیریه چلسی است.

 

سر هیو رابرتسون- قائم مقام اتحادیه المپیک بریتانیا که در مسابقات المپیک 2012 لندن سمت وزیر ورزش را برعهده داشت- و پاریا پاور، مدیر اجرایی سابق Kick It Out و مدیر اجرایی فعلی گروه ضد تبعیض فوتبال علیه نژادپرستانی در اروپا، نیز در بین این متولیان حضور دارند.

دو نفر دیگر نیز جان دیواین، وکیل، به همراه پل راموس، مدیر مالی چلسی، هستند.

***

بازیکنان چلسی چه زمانی متوجه این موضوع شدند و چه چیزهایی می‌دانند؟

گفته می‌شود که بازیکنان چلسی همزمان با بقیه از تصمیم آبراموویچ باخبر شدند. وقتی اعضای تیم اول شنبه شب برای صرف شام در هتل‌شان در نزدیکی ورزشگاه ومبلی حضور پیدا کردند، این بیانیه به صورت زنده در سایت رسمی این باشگاه قرار گرفت و چندین نفر از بازیکنان فورا این سوال را مطرح کردند که چنین اتفاقی چه معنایی دارد.

وقتی مشخص شد که عملا هیچ تغییری از نظر مدیریت روزانه باشگاه پیش نمی‌آید، شرایط آرام شد و این بازیکنان خیلی سریع روی چیزی که قادر به کنترل آن بودند، متمرکز شدند- آمادگی برای فینال جام اتحادیه برابر لیورپول که روز یکشنبه در ومبلی برگزار می‌شود.

***

شرایط توماس توخل پس از کنفرانس خبری روز جمعه چه می‌شود؟

جایگاه توخل به عنوان سرمربی تقویت شده، با توجه به این که وقتی از او درباره شرایط اوکراین و احتمال تاثیرگذاری تحریم آبراموویچ روی او و بازیکنانش در کنفرانس خبری روز جمعه سوال شد، این مربی با صداقتی پاسخ داد که کمتر کسی انتظارش را داشت.

 

توخل گفته بود که انتقادات از چلسی بعد از حمله با روسیه به اوکراین را درک می‌کند و به نظر می‌رسد آبراموویچ هم با سرمربی تیمش هم‌عقیده است.

 

آبراموویچ حالا درخواست سرمربی‌اش را اجابت کرده، توضیحاتی درباره بیانیه عمومی‌اش ارائه کرده و حداقل سعی کرده که دردسر احتمالی حضورش در راس باشگاه چلسی را از بین ببرد.

تغییرات خاص دیگری برای توخل در راه نخواهد بود. او همچنان باید به مارینا گرانوفسکایا جواب بدهد که همچنان مدیریت روزانه باشگاه را از سوی مالک برعهده دارد و وظیفه‌ این مربی آلمانی همچنان این است که برای انتقال جام قهرمانی به استمفوردبریج در روز یکشنبه و پس از آن تلاش کند.

 

 

عنوان اصلی مقاله: Why Roman Abramovich has handed over the ‘care’ of Chelsea – and what it really means نویسنده: Liam Twomey و  Matt Slater نشریه / وبسایت: The Athletic زمان انتشار: Liam Twomey و  Matt Slater
کلمات کلیدی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *